Bundesbank snizio procjene rasta njemačkog gospodarstva

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. prosinac 2018. u 12:51
Foto: Getty Images

“Bruto domaći proizvod (BDP) trebao bi pak rasti tek nešto brže od potencijalnog BDP-a, čija će se stopa rasta također smanjiti”, dodaje se.

Rast njemačkog gospodarstva usporit će u idućim godinama, pokazale su u petak snižene prognoze njemačke središnje banke Bundesbanke, objavljene u sklopu polugodišnjeg izvješća.

Njemačka središnja banka sada za ovu godinu predviđa rast gospodarstva od 1,5 posto, snizivši lipanjsku procjenu za čak pola postotnog boda.

U iduće bi dvije godine rast najvećeg europskog gospodarstva ipak trebao blago ubrzati, na 1,6 posto, pokazuju najnovije procjene.

“Vjerojatno će agregatna iskorištenost kapaciteta, koja je već na visokoj razini, u idućim godinama tek blago rasti", stoji u priopćenju Bundesbanka.

“Bruto domaći proizvod (BDP) trebao bi pak rasti tek nešto brže od potencijalnog BDP-a, čija će se stopa rasta također smanjiti", dodaje se.

Njemačko gospodarstvo neočekivano je posustalo u drugoj polovini ove godine, upućujući na zaključak da je vrhunac ciklusa rasta u Europi dosegnut i da će tempo rasta ponovno oslabiti prema onome što se smatra prirodnim potencijalom.

Nove, snižene procjene Bundesbanka za njemačko gospodarstvo nadovezale su se na jučer objavljeno izvješće Europske središnja banka (ECB) u kojem su snižene procjene za gospodarstvo eurozone u cjelini.

U Bundesbanku također predviđaju da će temeljna stopa inflacije iduće godine iznositi 1,4 posto, čime su snizili procjenu iz lipnja za 0,3 postotna boda.

Time će biti osjetno ispod ciljane inflacije u ECB-u u visini "nešto manje od dva posto".

"Kako sada stvari stoje, za gospodarski rast i – u nešto manjoj mjeri – za stopu inflacije prevaga je na strani mogućeg snižavanja procjena", upozorili su u Bundesbanku.

Komentirajte prvi

New Report

Close