Bugarski plan za uvođenje eura

Foto: GettyImages Foto: GettyImages

U ERM-2 u lipnju 2019.

Bugarska vlada u srijedu je usvojila akcijski plan ulaska u eurozonu koji predviđa da ta zemlja uđe u "čekaonicu", odnosno tečajni mehanizam ERM-2 do kraja lipnja iduće godine.

Vlada u Sofiji prošlog je mjeseca službeno uputila zahtjev za ulazak u ERM-2, nakon što su ministri financija država koje koriste euro i Europska središnja banka dali pristanak.

Podsjetimo, u tečajnom mehanizmu zemlja-kandidatkinja mora provesti najmanje dvije godine tijekom kojih mora dokazati stabilnost tečaja nacionalne valute u odnosu na euro. Predviđa se da Bugarska neće imati problema s tim jer je već duže vrijeme tečaj leva vezan za euro.

Kako bi povećala svoje šanse za usvajanje eura, bugarska je vlada u akcijskom planu navela poboljšanje makrofinancijskog okvira, ojačavanje nadzora nad nebankarskim financijskim institucijama uključujući mirovinske fondove i osiguravajuća društva, kao i poboljšanje suzbijanja pranja novca.

Poboljšanja zahtijeva i stečajno zakonodavstvo. "Provedba svih navedenih mjera osigurat će usklađenost s preuzetim obvezama u područjima koja su od najveće važnosti za nesmetanu tranziciju u ERM-2 i bankovnu uniju do srpnja 2019. godine te uvođenje eura", istaknula je vlada desnog centra. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve