Bugarska potpisala sporazum s Westinghouseom, koji utire put gradnji nuklearke

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. kolovoz 2014. u 15:12
Thinkstock

Bugarska i Westinghouse Electric Company u petak su potpisalu dioničarski ugovor koji utire put izgradnji novog nuklearnog reaktora, objavili su dužnosnici.

 Bugarska i Westinghouse Electric Company u petak su potpisalu dioničarski ugovor koji utire put izgradnji novog nuklearnog reaktora, objavili su dužnosnici.

Bugarska je jedna od pet zemalja Europske unije koje u potpunosti ovise o ruskoj nuklearnoj energiji. Najvećem svjetskom proizvođaču nuklearnog goriva Westinghouseu, koji je dio japanske grupe Toshiba, time bi, ukoliko projekt bude odobren, pripao 30-postotni udio u Kozloduy NPP – New Buildu, koji će graditi nove jedinice u postojećem bugarskom nuklearnom postrojenju Kozloduy.

"Potpisan je sporazum. Međutim, stupit će na snagu samo ako ga odobri buduća vlada," rekao je izvršni direktor nuklearne elektrane Kozloduy Ivan Genov.

Izvršni direktor Westinghousea Danny Roderick za bugarsku je novinsku agenciju Novinite izjavio da će u taj projekt biti ugrađena najnaprednija svjetska nuklearna tehnologija.

Bugarska vlada je prošloga tjedna podnijela ostavku, otvorivši put prema uspostavi prijelazne vlade koja bi zemlju trebala voditi do prijevremenih izbora početkom listopada.

Bugarska je jedna od rijetkih europskih zemalja koje će graditi nova nuklearna postrojenja nakon katastrofe u japanskoj Fukushimi u 2011. godine, u nastojanju da zaustavi rast cijena električne energije i smanji emisije ugljičnog dioksida u energetskom sektoru.

Odbacujući kritike da je posao vlada na odlasku sklopila u zadnji tren, iz Westinghousa su priopćili da je on potpisan nakon konzultacija sa svim bugarskim političkim strankama.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close