Bugarska, Makedonska i Zagrebačka burza potpisale sporazum o potpori s EBRD-om

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. srpanj 2014. u 15:22
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Zajedničko društvo koje su utemeljile Bugarska, Makedonska i Zagrebačka burza – SEE Link danas je u Skoplju potpisalo sporazum o potpori razvoju regionalnih tržišta kapitala s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), izvijestile su te tri burze i EBRD.

Zajedničko društvo koje su utemeljile Bugarska, Makedonska i Zagrebačka burza – SEE Link danas je u Skoplju potpisalo sporazum o potpori razvoju regionalnih tržišta kapitala s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), izvijestile su te tri burze i EBRD.

EBRD će osigurati potporu u iznosu od 540 tisuća eura namijenjenu uspostavljanju tehničkog rješenja platforme za prosljeđivanje burzovnih naloga.

Svaka burza sudionica projekta doprinijet će s po 80 tisuća eura namijenjenih kapitalnom osnaživanju SEE Linka kojemu je cilj stvaranje regionalne infrastrukture potrebne za trgovanje društvima uvrštenima na te tri burze.

SEE Link predstavlja značajnu inicijativu usmjerenu povećanju likvidnosti u Južnoj i Istočnoj Europi, a EBRD je zadovoljan što kroz svoj program pod nazivom 'Local Currency and Capital Markets Initiative' može podržati napore regionalne zajednice koji će doprinijeti jačanju mogućnosti financiranja putem tržišta kapitala, kazao je predstavnik EBRD-a Jacek Kubas.

SEE Link će, kako je rekao, standardizirati i unaprijediti financijske usluge u regiji, čineći regiju još privlačnijom stranim investitorima, uključujući i EBRD.

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić vjeruje u uspjeh projekta i mišljenja je da su našli model koji bi mogao ojačati regionalna tržišta.

Pozornost financijske zajednice koju je projekt dobio već u ovoj ranoj fazi svakako je dokaz da smo na pravome putu, rekla je Gažić.

Direktor Makedonske burze Ivan Šteriev je kazao kako je već dugi niz godina jedan od prioriteta Makedonske burze uspostavljanje neke vrste regionalne mreže.

Osnivanje zajedničkog društva i osiguranje potpore od EBRD-a vrlo su ohrabrujući koraci za uspješno stvaranje funkcionalnog modela povezivanja, koji će koristiti svim sudionicima regionalnog tržišta, istaknuo je.

Projekt se vrlo brzo i uspješno razvija, a preliminarni interes investitora izuzetno je ohrabrujući, zaključio je direktor Bugarske burze Ivan Takev.

SEE Link je dioničko društvo sa sjedištem u Skoplju, a u svibnju ove godine utemeljile su ga Bugarska, Makedonska i Zagrebačka burza koje drže jednake udjele u vlasništvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close