Bugarima dosta korumpiranih političara

Autor: Ivica Profaca (VLM) , 27. lipanj 2013. u 19:39
Bugare je razjarilo imenovanje Deljana Peevskog za šefa sigurnosne agencije/EPA

Prosvjedi nisu usmjereni samo prema vlasti, već se traži potpuna reorganizacija političkog sustava.

Dok cijeli svijet prati što se događa na ulicama turskih i brazilskih gradova, već skoro dva tjedna uz znatno slabiju pažnju međunarodnih medija burno je i u bugarskim gradovima, posebno Sofiji.

U srijedu su 13. dan za redom prosvjednici došli pred zgradom parlamenta, tražeći ostavku premijera Plamena Orešarskog. Tisuće prosvjednika organizirale su se preko društvenih mreža s pozivom "na kavu pred parlament". No, tamo se događalo sve, osim mirno ispijanja kave. Prosvjednici su, kako izvješćuju bugarski mediji, skandirali slogane poput "ostavka", "crveno komunističko smeće", "mafija" i slično, a ulaz je zasut jajima i rajčicama. Dok je skup trajao, Orešarski je pokušao u zgradi najaviti promjene u vladi, no sjednica se nije mogla održati zbog nedostatka kvoruma. Zanimljivo je, međutim, da je reakcija vlade u mnogome drukčija nego u Turskoj i Brazilu, jer je ministar unutarnjih poslova Cvetlin Jovčev najavio da neće biti nikakve akcije prema prosvjednicima, pa i da prosvjednici imaju potpuno pravo. Prosvjedi nisu usmjereni samo prema vlasti, već se traži potpuna reorganizacija političkog sustava, Bugarima je dosta politike koju vode današnje stranke, od vladajuće Socijalističke stranke, preko centrističkog HOH-a i GERB-a, pa do ultranacionalističkog Ataka (Napad) koje su od te zemlje stvorile korupcionaški pakao (ili raj, ovisno o gledištu).

 

80posto

tržišta tiskanih medija kontrolira obitelj Peevski

Bugare je razjarilo imenovanje medijskog mogula Deljana Peevskog na mjesto šefa Državne agencije za nacionalnu sigurnost (DANS). Peevski (32) nema nikakvog iskustva u obavještajnim poslovima, ali dolazi iz obitelji koja kontrolira 80% novinskog tržišta, a imaju i najveću televizijsku kuću u zemlji. Već je bio doministar u vladi, ali je smijenjen 2007. zbog optužbi za ucjenu. Inače je član Stranke prava i sloboda koja zastupa tursku manjinu, a imenovanje za šefa obavještajne službe obavljeno je bez rasprave u parlamentu!Bilo je to dovoljno da Bugari izađu na ulice i natjeraju vlasti da opozovu imenovanje, no prosvjednicima to više nije bilo dosta. Nastavili su se okupljati – svakodnevno ih je u centru Sofije desetak tisuća – tražeći ostavku Orešarskog i njegovog kabineta sa socijalističkom većinom zbog veza s oligarsima. Zatražena je i energičnija borba protiv korupcije i kriminala, te izmjena izbornog zakona kako bi se omogućila bolja zastupljenost bugarskih građana u vladi. I Jovčev i Orešarski tvrde da su te promjene u planu, a premijer je izravno optužio stranke desnog centra da opstruiraju promjene izbornog zakona, usklađene sa zahtjevima prosvjednika.

No, pitanje je koliko su Orešarskom odriješene ruke. Analitičari u bugarskim medijima upozoravaju da premijer vodi tehnokratsku vladu nastalu kompromisom glavnih stranaka nakon tijesnih izbornih rezultata, a vođe socijalista i GERB-a već su bili dovoljno kompromitirani da su u kabinet imenovali nove ljude. Imenovanje Peevskog, međutim, bilo je znak Bugarima da i neutralni Orešarski nije imun na moć bugarskih tajkuna. Dodatni problem, kako je u svojoj analizi objavio Guardian, jest nemogućnost određivanja jasne granice između visokog biznisa i organiziranog kriminala, zamagljene korumpiranom administracijom i offshore računima. Recimo, u Varni prosvjedi su bili izravno usmjereni protiv tvrtke TIM koja je povezana s GERB-om i kontrolira više od 70% ekonomije toga grada. Zbog toga se i procjenjuje da prosvjedi u Bugarskoj i nisu toliko politički."Ovo nije sukob stranaka i ideologija, nego građana i organiziranog kriminala", napisali su u Guardianu.Bugari prema statistikama imaju najniži standard u EU, upola manji od prosjeka Unije. Kad se tome pridodaju i etnički problemi, odnosno netrpeljivost ultra-desnice prema sudjelovanju turske manjine u vladi, slika je potpuna. 

Komentari (2)
Pogledajte sve


Doći će ovo i kod nas kada ovce progledaju!

Bojim se da nista od toga, nazalost. Prije ce 70% nas kopati po smecu engo na prosvjede… ovo je zemlja apsurda. Ljudi su se naucili trpiti i sutiti, zato nas i gule kao ovce.

Doći će ovo i kod nas kada ovce progledaju!

New Report

Close