Buffettov konglomerat kao inspiracija za preustroj Googlea

Autor: Tomislav Pili , 12. kolovoz 2015. u 14:07
Warren Buffet u društvu Billa Gatesa, Foto: Hannes Breustedt/DPA/PIXSELL

Internetski div preslaguje se kao holding pod nazivom Alphabet.

Google kao kompanija u obliku u kojem je do sada bila poznata više ne postoji – stvoren je Alphabet. Internetski div objavio je kako kreće u široko preslagivanje svoje strukture, a vijest je za mnoge bila veliko iznenađenje. Nova struktura s Alphabetom kao holding kompanijom na vrhu trebala bi ubrzati transformaciju iz kompanije kojoj je do sada fokus bio na internetskom pretraživanju i marketingu na konglomerat koji drži udjele u nekim od najzanimljivijih tehnoloških projekata u ovom trenutku.

Ambiciozniji projekti

Prema novoj korporativnoj strukturi, poslovna jedinica Google obuhvaćat će tražilicu, kao i Google Maps, Android, oglašavanje i YouTube. Ostale tvrtke koje će biti dio nove strukture uključuju Fiber koji pruža usluge superbrzog interneta, zatim fond rizičnog kapitala Google Ventures te Google Capital koji ulaže u veće tehnološke kompanije. U okviru Alphabeta bit će još i Nest koji se bavi razvojem pametnih kućanskih uređaja, zatim Calico zadužena za projekte iz područja medicinskih istraživanja te Google X, pomalo tajnoviti laboratorij za futurističke projekte poput Google naočala.

Alphabet će zamijeniti Google kao subjekt na burzi te će sve dionice Googlea automatski biti pretvorene u isti broj dionica Alphabeta, s istim pravima. Planirani preustroj Googlea sliči načinu na koji su organizirane tvrtke Berkshire Hathaway i General Electric, sa središnjom jedinicom koja upravlja raznim korporativnim aktivnostima kao primjerice financijama te relativno samostalnim poslovnim jedinicama usmjerenim na određena područja.

Taj potez je, čini se, pokušaj Googlea da se usredotoči na kreativnije i ambicioznije projekte. “To sugerira da Google vjerojatno neće usporiti tempo svojih eksperimentalnih procesa kao što su automobili bez vozača”, smatra Michael Yoshikami, čelnik tvrtke Destination Wealth Management.

Potpis Wall Streeta

Nova struktura omogućit će zadržavanje iznimnog fokusa na velike prilike unutar Google – napisao je na svom blogu suosnivač kompanije Larry Page koji će postati glavni izvršni direktor Alphabeta. Drugi suosnivač Sergey Brin zauzet će mjesto predsjednika konglomerata. Kada se već govori o kadrovskim križaljkama, dosadašnji predsjednik Googlea Eric Schmidt imat će novu funkciju izvršnog predsjednika. Na čelo Googlea kao izvršni direktor pak dolazi Sundar Pichai, dosadašnji stariji potpredsjednik.

 

28milijardi dolara

uvećana je vrijednost Googlea na 434 milijardi dolara.

Najzvučnije pojačanje Googlea, glavna financijska direktorica Ruth Porat, bit će zadužena za financije i Googlea i Alphabeta. Kada se već govori o toj bivšoj bankarici s Wall Streeta, analitičari ističu kako preustroj otkriva i njezin potpis. Naime, nova struktura trebala bi smanjiti troškove poslovanja, a upravo je o prilikom predstavljanja kvartalnih rezultata Porat naglasila kako kompaniju očekuje daljnja financijska disciplina. No, mali povratak u prošlost pokazuje kako je repliciranje korporativne strukture konglomerata u vlasništvu Warrena Buffetta već duže vrijeme postojalo kao ideja u glavi Larry Pagea.

Microsoftova greška

U intervjuu za Financial Times prošle godine Page je izjavio kako Google vidi poput Berkshire Hathawaya koji drži udjele u cijelom nizu međusobno tržišno nepovezanih kompanija. Takva struktura omogućuje da se odgovornost prebaci na neovisnije menadžere koji nadgledaju poslovanje pojedinih podružnica.

Page i Brin osnovali su Google 1998. godine, a s vremenom su stvorili giganta koji zapošljava više od 40.000 ljudi širom svijeta. Već neko vrijeme davali su do znanja kako žele izbjeći grešku Microsofta koji nije iskoristio svoju monopolsku poziciju u softveru kako bi izgradio vodeću poziciju u ostalim značajnim tehnološkim segmentima, poput pametnih telefona.

“U tehnološkoj industriji, gdje revolucionarne ideje vode do novih područja s velikim potencijalom rasta, trebate biti pomalo nekonvencionalni kako bi ostali relevantni”, napisao je Larry Page. Kako sada stvari stoje, ulagači sa simpatijama gledaju na Pageovu nekonvencionalnost, pa je dionica porasla šest posto na 705 dolara. Time je vrijednost sada već bivšeg Googlea uvećana za 28 milijardi dolara na 434 milijarde dolara. v

Komentirajte prvi

New Report

Close