Buffett “poduplao” svoj udjel u Tevi

Autor: Tomislav Pili , 17. svibanj 2018. u 15:21
Foto: Reuters

Čuveni investitor drži 40,5 milijuna dionica izraelskog farmaceuta.

Izraelska farmaceutska kompanija Teva očito je dobra ulagačka prilika, ako je suditi po potezima američkog investitora Warrena Buffetta čija se ulaganja godinama pomno prate. Kako prenose agencije, njegova kompanija Berkshire Hathaway objavila je da je udvostručila udjel u Tevi. “Prorok iz Omahe” drži 40,5 milijuna Tevinih vrijednosnica vrijednih 31. ožujka 693 milijuna dolara. Za usporedbu, tri mjeseca ranije Berkshire Hathaway – kompanija s dioničkim portfeljom vrijednim 173 milijarde dolara – posjedovao je 18,9 milijuna Tevinih dionica. Tijekom ove godine Teva je na Njujorškoj burzi poskupila više od sedam posto na 20,3 dolara, ali je cijena i dalje 36 posto niža nego prije godinu dana.

Udvostručen udjel u Tevi minoran je dio 14,8 milijardi dolara “teških” Buffettovih ulaganja u dionice u prvom tromjesečju. Većina tog novca otišla je za kupnju Appleovih dionica. Podsjetimo, Buffett je 7. svibnja izjavio kako bi volio posjedovati “100 posto Applea”. Trenutno drži 239,6 milijuna dionica vrijednih preko 40 milijardi dolara. To mu daje približno pet posto udjela, pokazuju Reutersovi podaci, čime je nadmašio veliki američki fond BlackRock.

Zanimljivo je i da je prodan preostali udjel u tvrtki Graham, nekadašnjem izdavaču dnevnog lista Washington Post. Radi se u ulaganju za koje se Buffett odlučio još sredinom 70-ih godina, a na vrhuncu je vrijedilo milijardu dolara. Amazon je Washington Post otkupio od Grahama 2013. 
godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close