Buffett donirao zakladi 3,17 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. srpanj 2017. u 10:15
Foto: Reuters

Nakon jučerašnje donacije, Buffett je po magazinu Forbesu ostao četvrta najbogatija osoba na svijetu.

Poznati investitor Warren Buffett u ponedjeljak je donirao oko 3,17 milijardi dolara dionica svoje kompanije Berkshire Hathaway zakladi Bill & Melinda Gates te četirima obiteljskim dobrotvornim organizacijama, što je njegov najveći pojedinačni doprinos u više od desetljeća staroj namjeri da većinu svog bogatstva dade u dobrotvorne svrhe.

Dvanesta godišnja donacija američkog milijardera za pet dobrotvornih organizacija uključila je 18,63 milijuna dionica serije 'B' tvrtke Berkshire, pojedinačne vrijednosti od 170,25 dolara prema tržišnoj cijeni od ponedjeljka.

Kompanija je objavila da je Buffett (86) od 2006. godine u korist rada pet dobrotvornih organizacija donirao 27,54 milijarde dolara, uključujući i oko 21,9 milijardi zakladi Gates.

Buffett u vlasništvu ima još oko 17 posto konglomerata Berkshire, čije je sjedište u Omahi u saveznoj državi Nebraska, kojeg milijarder vodi i gradi od 1965. godine, unatoč tome što je više od 40 posto udjela poklonio.

Zaklada Gates, koja je usredotočena na unaprijeđenje zdravstvene skrbi, smanjenje siromaštva i razvoj obrazovanja, od donacije od ponedjeljka primila je oko 2,42 milijarde dolara. Bill Gates je blizak prijatelj s Buffettom i direktor Berkshirea.

Buffett je također donirao zakladu Susan Thompson Buffett, nazvanu po njegovoj preminuloj supruzi, kao i zaklade Howard G. Buffett, Sherwood i NoVo, koje su pokrenule njegova djeca Howard, Susan i Peter.

Nakon jučerašnje donacije, Buffett je po magazinu Forbesu ostao četvrta najbogatija osoba na svijetu.

Prije objave donacija, Forbes je neto vrijednost Buffettovog bogatstva procjenjivao na 76,3 milijarde dolara, dok su bogatiji od njega suosnivač Microsofta Bill Gates s 89,4 milijardi, osnivač kompanije za internetsku prodaju Amazon Jeff Bezos s 84,8 milijardi te španjolski poduzetnik i vlasnik nekoliko modnih lanaca Amancio Ortega s 81,8 milijardi dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close