Budvansku rivijeru Đukanović ubrzo prodaje Amerikancima

Autor: Poslovni dnevnik , 24. ožujak 2016. u 16:16
Dukljanski vrtovi u Budvi, jedno od najluksuznijih naselja na Jadranu

Budvanska rivijera je vlasnik ekskluzivnog Svetog Stefana, kojeg crnogorska vlada želi zadržati u svom vlasništvu.

Stratex Group planira za nekoliko godina preuzeti kontrolu nad Budvanskom rivijerom, najvećom crnogorskom turističkom kompanijom, u kojoj trenutno ima udjel od 30 posto, najavio je vlasnik te kompanije Neil Emilfarb.  Preme njegovim riječima, Budvanska rivijera je vlasnik luksuznog Svetog Stefana, kojeg crnogorska vlada, koju vodi Milo Đukanović, želi zadržati u svom vlasništvu.

"Ideja je da se privatizira vladin udjel u Budvanskoj rivijeri i podijeli kompanija. Vlada bi zadržala Sveti Stefan, a mi bi mogli preuzeti kontrolu nad ostatkom", rekao je Emilfarb u razgovoru za Glas Amerike. On je u Washingtonu ocijenio da Crna Gora ima velik potencijal da postane prvoklasna destinacija i da Stratex grupa planira niz projekata na cnogorskom primorju, ali i na sjeveru. "Uložili smo mnogo u Crnu Goru i potrebna nam je veća američka potpora, više investicija, turista. Ako američki senatori i kongresnici pokažu zanimanje za Crnu Goru, to bi bio poticaj za Amerikance i druge investitore da dođu u tu zemlju. Crna Gora postaje poznata i uskoro će nadam se postati članica NATO-a", naveo je Emilfarb.

Grade hotel s pet zvjezdica
On je podsjetio da je Stratex grupa počela poslovati u Crnoj Gori 2006. godine, u početku je ulagala u nekretnine, od kojih je najpoznatije ekskluzivno turističko naselje Dukljanski vrtovi (Dukley Gardens) gdje bi, kako je naveo Emilfarb, od listopada trebala početi gradnja hotela s pet zvjezdica.  Njegova kompanija će u budućnosti više investirati u izgradnju hotela i sektor usluga. "Crna Gora je mlada zemlja u kojoj postoji veliki broj prilika za ulaganje, jer je riječ o destinaciji u usponu. Kao što se, na primjer, Kuba sada otvara i pruža velike prilike za investitore, isti slučaj je s Crnom Gorom. Ne vidim da postoje politički, već samo uobičajeni poslovni rizici", rekao je Emilfarb.

Stratex u listopadu očekuje početak realizacije još jednog velikog projekta, proširenja i modernizacije marine u Budvi, u suradnji s Dogusom, jednom od najvećih turskih kompanija koja je vlasnik 15 marina na Sredozemlju i ima veliko iskustvo u tom poslu. "Nadam se da će Budva 2018. godine dobiti prvoklasnu marinu s pet zvjezdica. To će biti značajan poticaj za Budvu i Crnu Goru, kao što je vrlo uspješan projekt Porto Montenegro učinio Crnu Goru prepoznatljivom. Budva ima jedinstvenu marinu zato što je uz Stari grad i trebamo je modernizirati", naveo je američki ulagač. Emilfarb je najavio da će u novoj marini biti mjesta i za lokalne ribare.

 

30posto

Budvanske rivijere trenutno je u vlasništvu Stratexa

"Postojao je određeni otpor ribara, ne zato što smo ih htjeli izbaciti, već zato što nisu razumjeli što u Budvi planiramo uraditi. Pravi ribari, a ne taksi čamci, ostat će u marini besplatno, tako da ne planiramo izbaciti ribarske čamce", tvrdi Emilfarb. Kako je objasnio, njegova kompanija želi graditi hotele i na lokacijama u Kotoru, a nada se i da će za nekoliko godina započeti projekte u Kolašinu, koji će, kako smatra, biti velika destinacija zbog izgradnje autoceste. Emilfarb je savjetovao crnogorskim vlastima da investitorima ponude gotove projekte, u koje se može odmah ulagati umjesto, kako je naveo, da moraju čekati dvije ili tri godine da se riješe svi mogući problemi.

Ulagačima gotovi projekti
Hotelska grupa Budvanska Rivijera, sa svojih 3800 kreveta, najveća je turistička kompanija u Crnoj Gori. Budvanska Rivijera danas upravlja i posluje sa šest hotela, a to su: hotel Palas u Petrovcu (171 smještajna jedinica), Turističko naselje Slovenska plaža u Budvi, (1016 smještajnih jedinica), hotel Aleksandar, također u Budvi (158 smještajnih jedinica), hotel Castellastva  u Petrovcu (185 smještajnih jedinica), Hotel Lipka u Kolašinu (72 smještajne jedinice) i Hotel Mogren (49 smještajnih jedinica). Usto, crnogorska hotelska grupa u svom sastavu ima i hotele Sveti Stefan i Miločer, koji su od siječnja 2007. godine pod 30-godišnjim zakupom kompanije Adiratic Properties i poznatog svjetskog brenda Aman Resorts. 

Tko je vlasnik Stratexa?

U Afganistanu radio za američku vojsku
Neil Emilfarb, američki ulagač, rođen je u Uzbekistanu. Njegove kompanije povezane su sa UAE-om i zemljama bivšeg SSSR-a. Emilfarbovu tvrtku Stratex Group osnovala je kompanija Stratex F.Z.C iz UAE. U dokumentima američkog USAID-a navodi se da je Emilfarb bio aktivan u Afganistanu. Startex je tamo zapošljavao 300 radnika na građevinskim poslovima za vojsku SAD-a i druge međunarodne agencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close