Budući Blok 18 nadmašit će i megalomanski Beograd na vodi

Autor: Poslovni dnevnik , 01. srpanj 2016. u 12:40
Blok 18 nalazi se u geometrijskom središtu Beograda

Veliki Operni trg zamišljen na tradicionalnim načelima, ima pogled prema rijeci Savi i budućim objektima kulture, slično trgu Svetog Marka u Veneciji.

Područje Bloka 18, na obali Save, između Tramvajskog mosta i Gazele, koje se nalazi nasuprot konkurentskog megalomanskog projekta Beograd na vodi, dobilo je viziju budućeg izgleda, piše B92. Izabrano je pobjedničko rješenje arhitektonsko-urbanističkog natječaja, prema kojem će se pripremiti plan detaljne regulacije i razvijati taj dio grada.

"Anketni urbanističko-arhitektonski natječaj za Blok 18 na obali Save još jedan je iz niza drugačijih i različitih natječaja koje grad organizira kao profesionalne oglede i provjere u prostoru, tj. što i kako je moguće na najbolji način planirati i graditi. Broj i kakvoća radova su pridonijeli da proces koji slijedi, planska razrada, vrednovanje etapnosti i prioriteti realizacije budu usklađeni sa savremenim tokovima gradnje i tržišnim provjerama", rekao je za Beoinfo glavni urbanist Beograda Milutin Folić. 

Parkovi i mostovi
Aktualizacija rješenja "blokova u mjeri urbane modelacije" i tempa ostvarljivosti iskazani su prvonagrađenim rješenjem, naveo je Folić. Ostale osobine nagrađenog rješenja, kao i dijelovi nagrađenih i otkupljenih radova, postaju temelj za sljedeće korake razrade u dijelu, ili pak kao kriteriji mogućeg, rekao je glavni urbanist.  Prvo što se primijeti pri obilasku Bloka 18 njegove su očigledne prednosti, a to je mjesto u geometrijskom središtu Beograda, u podnožju tvrđave na obali Save i prepuno zelenila, navodi su u obrazloženju projekta.

 

110milijuna

eura stajat će novi beogradski prometni tunel

Sjeveroistočna granice je od pješačke komunikacije s Novim Beogradom gotovo onemogućena prilično širokim parkiralištem. Međutim, najvrijedniji dio lokacije je budući Središnji park Beograda s pogledom na Savu. Glavno mjesto susreta grada i prirode, ali i susreta ljudi, tvrdi se, planirani je Operni trg. Velik i zamišljen po tradicionalnim načelima ima pogled prema rijeci Savi i prema budućim objektima kulture, nešto slično kao trg Svetog Marka u Veneciji. Operni trg prelazi u park širokim mostom preko ulice i dovodi na vidikovac koji se nadvija nad rijekom u obliku betonske strukture jedra koje postaje neka vrsta otvorenog foruma ili scene za kazališne predstave i koncerte.

Planirano novo gradsko središe na desnoj obali Save gradi svoj koncept na prelasku iz tradicionalne blokovske matrice u jedan slobodniji parkovski grad i slobodnostojeće zgrade, objašnjava se pobjedničko rješenje. Cijelim prostorom dominiraju poslovni tornjevi pokraj autoceste koji svojim položajem otvaraju pogled pokraj mosta Gazela. U ulici Vladimira Popovića grade se dva tornja uokvirujući urbanistički potez preko centra Sava i hotela Hayat. Posebna atrakcija na obali Save bila bi izgradnja kapitalnih kulturnih objekata, poput nacionalne opere, odnosno glazbene koncertne dvorane i suvremene galerije, kako bi Beograd konačno postao glavni grad "kulture na vodi".

Nova autobusna postaja
Novo uređenje Bloka 18 u Novom Beogradu samo jedan od planova za novo urbanističko uređenje grada.Skupština grada Beograda usvojila je 28. travnja 25 planova regulacije i donijela odluke o izradi još četiri nova plana. Glavni gradski urbanist Milutin Folić ocijenio je kao najznačajnije donošenje plan detaljne regulacije kompleksa autobusne i željezničke postaje u Bloku 42 u Novom Beogradu i istaknuo da je to temelj za brže izmještanje autobusnog kolodvora iz Karađorđeve ulice. Folić je rekao da je cilj dobro isplanirane autobusne postaje da se na jednom mjestu ponudi organizirana i kvalitetna usluga korisnicima.

"Tim prijedlogom osigurano je ukupno 135 perona i još najmanje 53 mjesta za duže zadržavanje autobusa. Plan predviđa izgradnju tri tornja visine od po 100 metara, a ta lokacija je ocijenjena kao povoljna za izgradnju visokih objekata. Jedan toranj bit će izgrađen na prostoru današnjeg "buvljaka", drugi na mjestu gdje je bila replika Terazija, a treći prema naselju Bellville", rekao je Milutin Folić, dodajući da je na tom prostoru planirano i podzemno javno parkiralište.  Usto, Beograd bi uskoro mogao raspisati natječaj za izvođača radova za novi tunel, koji će s po dvije trake u oba smjera povezati Savamalu i Bulevar despota Stefana. Cijena tunela dugog oko 2,2 kilometra kretala bi se između 90 do 110 milijuna eura. 

Nagrade arhitektima

Najboljem rješenju 9700 eura
Na kraju urbanističko-arhitektonskog natječaja za Blok 18 u Novom Beogradu koji je organizirao Grad Beograd – Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda u saradnji s Udruženjem arhitekata Srbije prvu nagradu u iznosu od 1,200.000 dinara (oko 9700 eura), dobio je autorski tim: Vanja Panić, Marko Vesković i Aleksandar Knežević. Drugu nagradu u iznosu od 900.000 dinara dobili su Nenad Stjepanović i Ivana Vujović, a dvije treće nagrade u iznosima od po 400.000 dinara dobili su autori Marko Berkeš i Miloš Stanković.

Komentirajte prvi

New Report

Close