‘Budite oprezni kada kontaktirate osobe koje nude poslove u Kataru’

Autor: Poslovni.hr , 22. travanj 2014. u 14:14
Foto: Thinkstock

Svi oglasi za poslove u Kataru koji se trenutno nude na internetu, putem novina ili na neki drugi način, nisu povezani sa potpisanim Sporazumom između BiH i Katara.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH je objavila priopćenje za medije povodom oglasa za zapošljavanje u Kataru koji su se pojavili u posljednje vrijeme.

Imajući u vidu veliki broj upita naših građana o poslovima u Državi Katar, Agencija za rad i zapošljavanje BiH upozorava građane da iako je Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana BiH u Kataru potpisan, on još uvijek nije stupio na snagu jer je potrebno da prođe proceduru ratifikacije u obje države, stoji u priopćenju. 

Kada se to dogodi javnost će biti obavještena o tome, a svi oglasi za poslove u Kataru koji se trenutno nude na internetu, putem novina ili na neki drugi način, nisu povezani sa potpisanim Sporazumom niti je zapošljavanje regulirano na način kako će to biti kada Sporazum stupi na snagu, zbog čega apeliraju na građane da budu posebno oprezni kada kontaktiraju osobe koje u ovom trenutku nude poslove u Kataru, navedeno je u priopćenju.

Putem priopćenja podsjećaju da kada Sporazum stupi na snagu zapošljavanje će se vršiti preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH u saradnji sa entitetskim zavodima i kantonalnim službama zapošljavanja, te zavodom za zapošljavanje Brčko distrikta BiH. Zahtjevi za angažiranjem radnika iz BiH će morati sadržavati slijedeće informacije: neophodne kvalifikacije, iskustvo i specijalizacija, pretpostavljeno trajanje ugovora, detaljni uvjeti zaposlenja, naročito plaća, otpremnina na kraju službe, period probnog rada i pogodnosti koje se tiču prijevoza, zdravstvene zaštite i smještaja, kao i osnovne informacije koje mogu omogućiti radnicima da se odluče za potpisivanje ugovora o radu.

 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dal i ingra d.d. mora biti na oprezu? [emo_zloban]

“Imajući u vidu veliki broj upita naših građana o poslovima u Državi Katar, Agencija za rad i zapošljavanje BiH upozorava građane ”

Kaj je Poslovni? Napokon otvoreno priznajete da ste bosanci ili kaj?

New Report

Close