Bruxelles zaplašio farmaceute

Autor: Tomislav Pili , 27. lipanj 2017. u 22:00
O cijenama se sada pregovara samo na nacionalnoj razini/FOTOLIA

Istraga južnoafričke tvrtke Aspen o povećanju cijena lijeka protiv raka prva je u povijesti Europske komisije.

Prva istraga Europske komisije o određivanju cijene lijekova farmaceutsku industriju čini vrlo nervoznom jer bi mogla rezultirati nadnacionalnim nadzorom cijena.

Pomalo u tišini Bruxelles je prošlog mjeseca započeo s istragom južnoafričke kompanije Aspen Pharmacare, a sumnjiče ih da su neopravdano povećali cijene pet lijekova protiv karcinoma za nekoliko stotina posto. Radi se o generičkim lijekovima čija je prava Aspen otkupio od GlaxoSmithKlinea. Ako mu se dokažu optužbe, Aspen bi se mogao suočiti s kaznom od 10 posto godišnjih prihoda, odnosno 290 milijuna dolara.

 

290 milijuna

$ najviša je kazna s kojom se može suočiti Aspen

Ne može se reći da su sumnje Europske komisije bez temelja. Studija iz siječnja pokazala je da su se cijene generičkih lijekova protiv raka u Europi tijekom pet godina udvostručile. Osim toga, talijanski regulator tržišnog natjecanja lani je kaznio Aspen s 5,5 milijuna dolara. Međutim, farmaceute brinu implikacije ove istrage, ističe za Reuters Adrian van der Hoven, direktor europske udruge proizvođača generičkih lijekova.

"Istraga je možda potrebna kako bi zaustavila loše prakse. No, ne treba voditi ka postavljanju čvrstih principa koji nisu prilagođeni različitim situacijama, a koji zatim stvaraju dodatne rizike i koji bi mogli povećati pritisak na kompanije da povuku važne starije lijekove koje pacijenti trebaju", istaknuo je van der Hoven. Gianni De Stefano iz odvjetničke tvrtke Hogan Lovells smatra da je ovo "golema prijetnja" za farmaceute.

"Uobičajeno u Europi farmaceutske tvrtke morale su o cijenama pregovarati samo s nacionalnim regulatorom. Sada postoji mogućnost nadzora i na europskoj razini i to plaši industriju", kaže De Stefano. No, nekadašnji dužnosnik Europske komisije Miguel de la Mano kaže kako povećanje cijena i za nekoliko puta nije dokaz narušavanja tržišne utakmice. "Komisija se time treba baviti iznimno oprezno", zaključuje de la Mano.

Komentirajte prvi

New Report

Close