Bruxelles za slučaj Android ‘odrezao’ 4,3 milijarde eura

Autor: Tomislav Pili , 18. srpanj 2018. u 22:00
Foto: Reuters

Europska komisija kaznila Google zbog zloporabe tržišnog položaja.

Google je doživio još jedan veliki udarac od Europske komisije (EK). Zbog iskorištavanja dominantnog položaja na tržištu operativnih sustava za pametne telefone europski je regulator tržišnog natjecanja u srijedu američkoj kompaniji “odrezao” rekordnu kaznu od 4,3 milijarde eura (5,03 milijarde dolara). Radi se o praktički dvostruko višem iznosu od lanjskih 2,4 milijarde eura izrečenih zbog favoriziranja vlastite stranice u rezultatima pretraživanja stranica za kupnju.

Alphabet neće ni osjetiti

Međutim, radi se o iznosu koji Googleov vlasnik, kompanija Alphabet, uprihodi u dva tjedna i jedva da će osjetnije nagristi rezerve gotovine od 103 milijarde dolara. Međutim, odluka bi mogla doliti ulje na vatru pogoršanih trgovinskih odnosa Europe i SAD-a. Obrazlažući odluku, europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager izjavila je kako je Google koristio operativni sustav Android kao sredstvo cementiranja dominacije svoje tražilice. Naime, EK je ustanovila da je Google koristio “metode vezivanja” kako bi prisilio proizvođače mobitela koji koriste Android sustav da predinstaliraju Googleovu tražilicu te preglednik Chrome. To je bio uvjet za korištenje trgovine aplikacijama Google Play. Time je osigurao internetski promet za svoju tražilicu.

Ključan za prihode

“Ove prakse ograničile su konkurente u mogućnosti razvijajanja inovacija i natjecanja. To je također ograničilo i europske korisnike u dobrobitima efikasne konkurencije u važnoj mobilnoj sferi”, istaknula je Vestager. Komisija nije uvažila argument konkurencije Applea. S takvim praksama Google mora prestati u roku 90 dana.

Android pokreće više od 80 posto pametnih telefona u svijetu i ključan je za buduće prihode američkog internetskog diva. Stoga ne čudi Googleova najava da će se žaliti na odluku Bruxellesa. Ovo je druga istraga od tri koje Europska komisija provodi protiv Googlea. Zadnja se odnosi na AdSense proizvode. Komisija smatra da je Google sprečavao prikazivanje oglasnih poruka prilikom pretraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close