Bruxelles sprema osvetu na širenje proturuskih sankcija

Autor: Tomislav Pili , 25. srpanj 2017. u 14:41
Predsjednik Donald Trump/REUTERS

Na američku listu ‘zabranjenih projekata’ ulazi i projekt Sjeverni tok 2 u kojem sudjeluje konzorcij šest europskih kompanija.

Europska komisija (EK) sprema protuodgovor ako novi val američkih sankcija protiv Rusije zahvati i europske tvrtke. Kako stoji u dokumentima u koje je uvid imao Financial Times, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker poziva na hitno razmatranje mjera u slučaju da europske energetske kompanije, ali i ostali sektori, budu na meti sankcija o kojima će danas glasovati američki Kongres.

Brzo djelovanje
Kako stoji u dopisu pripremljenom za sjednicu Europske komisije zakazanoj za srijedu, Bruxelles "treba biti spreman djelovati u nekoliko dana" ako američke sankcije budu "usvojene bez uzimanja u obzir stavova Europske unije". Novi paket sankcija – koji će se osim Rusije odnositi i na Sjevernu Koreju i Iran – trebao bi dobiti podršku i republikanaca i demokrata, a prema svemu sudeći na listu "zabranjenih projekata" stavit će Sjeverni tok 2, gradnju Gazpromova podmorskog plinovoda od Rusije do Njemačke.

Europski konzorcij za njegovu gradnju čini šest europskih kompanija. U tom slučaju Bruxelles namjerava argumentirati kako će se potencijalna ekonomska šteta od američkih sankcija protezati mnogo dalje od samo jednog projekta gradnje plinovoda. Prema mišljenju EK, sankcije u tom slučaju mogu ugroziti "održavanje i moderniziranje" plinovoda koji iz Rusije dovode plin do Ukrajine, kao i projekte plinovoda u kaspijskoj regiji te razvoj podmorskih plinskih polja kod egipatske obale. 

Sve veće frustracije
U dopisu se upozorava da "mjere potencijalno mogu utjecati na velik broj europskih kompanija koje legalno surađuju s ruskim kompanijama u sektorima željezničkog prometa, financija, transporta ili rudarstva". Za sada je prerano reći hoće li mogući europski protuodgovor utjecati na američke kongresnike prilikom glasovanja o paketu sankcija. No, europske pripreme odražavaju sve veće frustracije Bruxellesa spram najava jednostranih američkih poteza u međunarodnoj trgovini. Podsjetimo, Bruxelles je nedavno objavio da će uzvratiti SAD-u na najavljeno uvođenje viših carina na europski čelik.

Komentirajte prvi

New Report

Close