Bruxelles s Rusijom kreće u informacijski rat

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 31. kolovoz 2015. u 22:00
Tim će imati deset govornika ruskog jezika i medijske profesionalce i stručnjake za komunikaciju iz EU/FOTOLIA

Cilj EEAS-a je smanjivanje utjecaja ruskih vijesti u medijskim izvješćima.

Europska je Unija objavila pokretanje informacijskog rata Rusiji.

Naime, iz Odjela za vanjske poslove pri Uniji prošlog je tjedna, kao odgovor na ruska pristrana medijska izvješća, najavljeno oformljivanje specijaliziranog tima koji bi bio zadužen za sprečavanje namjernog ruskog dezinformiranja. Europski bi medijski resor bio dijelom Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS), s misijom smanjivanja utjecaja ruskih vijesti u medijskim izvješćima. Vijesti koje će se proizvodit unutar nove jedinice namijenjene su govornicima ruskog jezika, odnosno stanovnicima EU koji poznaju jezik te stanovnicima istočnih zemalja poput Armenije, Azerbajdžana, Gruzije, Moldavije, Ukrajine te Bjelorusije.

Tim, sa sjedištem u Briselu, uključivat će do deset govornika ruskog jezika i medijske profesionalce iz zemalja članica EU, kao i stručnjake za komunikaciju. Bit će financiram sredstvima Unije za sada još nepoznatim iznosom, dok bi operativan trebao postati krajem rujna. "Obavljat će se praćenje medija i raditi na razvoju komunikacijskih proizvoda i medijskih kampanja usmjerenih na pojašnjavanje europske politike u regiji", za Politico je komentirao jedan od dužnosnika EU.

"Ovdje se ne radi o uključivanju u kontrapropagandu. Međutim, kada bude potrebno, EU će odgovoriti na dezinformacije usmjerene direktno na nju.", dodao je. Iz Unije se moglo čuti kako za sada nije došlo do pregovora između nove jedinice i Euronewsa, višejezične medijske kuće koja je prošle godine od Europske Unije dobila 25,5 milijuna eura za praktički istu svrhu – proširenje svih programa namijenjenih ruskim i ukrajinskim jezičnim zajednicama.

Komentirajte prvi

New Report

Close