Bruxelles pooštrio kriterije za proizvođače računala, pokućstva i obuće

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. kolovoz 2016. u 15:05
Foto: Thinkstock

Proizvođači pokućstva morat će bolje planirati životnu dob onoga što ponude potrošačima, s posebnom pozornošću na eventualno korištenje opasnih komponenti ili zastarjelih materijala koji bi doveli do onečišćenja zraka.

Europska komisija donijela je nova mjerila za proizvođače računala, pokućstva i obuće koji žele dobiti EU znak za okoliš koji potrošačima jamči da je riječ o proizvodima s vrhunskim ekološkim značajkama.

Danas više od 37,000 proizvoda koji se prodaju na tržištu EU-a nose znak za okoliš EU-a, što znači da su u skladu sa strogim ekološkim mjerilima.

Europska komisija objavila je da je u okviru te sheme donijela nove kriterije za računala, pokućstvo i obuću, pri čemu njihovi proizvođači moraju ispunjavati stroge zahtjeve glede njihovih ekoloških značajki, ali i kriterije koji se odnose na njihovu sigurnost i društvenu prihvatljivost.

Od proizvođača osobnih i  prijenosnih kompjutora, te tableta novi kriteriji zahtijevaju da osiguraju njihovu veću energetsku učinkovitost i mogućnost nadogradnje, a pri dodjeli EU znaka vodit će se računa i o tome mogu li se komponente računala jednostavno rastaviti, obnoviti i reciklirati.

Proizvođači pokućstva morat će bolje planirati životnu dob onoga što ponude potrošačima, s posebnom pozornošću na eventualno korištenje opasnih komponenti ili zastarjelih materijala koji bi doveli do onečišćenja zraka.

Proizvođači obuće u svojoj proizvodnji će morati povećati socijalnu odgovornost prema zaposlenima, te im osigurati potrebne radne uvjete, kažu u Bruxellesu.

Na ovaj način Europska komisija općenito želi ostvariti  brži prijelaz na tzv. kružnu ekonomiju, a njen je cilj stvaranje proizvoda koji duže traju i mogu se popravljati, od materijala od kojih se recikliraju i ponovo koristite.

Svojim znakom za okoliš EU stimulira održivu proizvodnju i održivu potrošnju, uvodeći ekološka mjerila koja potrošačima omogućavaju da se odluče prema svojoj savjesti, a ne odričući se kvalitete, navode u Europskoj komiisji u vezi s novim praviliima za dobivanje ekološkog znaka.

Komentirajte prvi

New Report

Close