Bruxelles objavio rat supermarketima: ‘Kasne s plaćanjem, ugovori su loši…’

Autor: Poslovni.hr , 12. listopad 2017. u 08:26
FOTO: Thinkstock

Poljoprivrednici zemalja EU već godinama se opetovano žale kako nemaju nikakvih šansi kada su povoljni ugovori u pitanju, dok god se nameću s trgovinskim gigantima – supermarketima.

Tvrde kako se radi o nepravednom poslovanju i traže od Europske Unije da se donese zakoni kojim će se stati na kraj takvim praksama. 

Ono što poljoprivrednici navode kao najveći problem su neredovita plaćanja i često kašnjenje s isplatama od strane velikih trgovinskih lanaca.

Bruxelles je dosad uspješno izbjegavao ovaj problem, no u petak je Phil Hogan, europski povjerenik za poljoprivredu u svom govoru žestoko napao supermarkete.

"Supermarketi uživaju 'super moć' zbog dvostrukog efekta povećanja globalizacije i visokog nivoa koncentracije u Europi. To im omogućava neproporcionalnu moć nad primarnim proizvođačima. Neravnoteža moći dovodi naposljetku da poljoprivrednicima kasni plaćanje, da imaju strah od komercijalne prijevare i drugo…", istaknuo je. 

Hogan je najavio nacrt zakona kojim će poljoprivrednici biti zaštićeni i konačno 'dobiti svoj dio kolača'. Njegov prijedlog, piše Politico, a prenosi Večernji list, očekuje se početkom sljedeće godine i uključivat će nova pravila čiji je cilj transparentnost na tržištu i povećanje moći poljoprivrednih zadruga kako bi se poljoprivrednici susretali s manje problema kao što je kašnjenje isplata, loše ugovoreni poslovi i ograničena moć cjenkanja.

Međutim, lanci supermarketa tvrde kako su nepravedno na meti jer ne kupuju robu direktno od poljoprivrednika već preko posredničkih kompanija, na koje svaljuju sav problem.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close