Bruxelles istopio dobit BMW-a za 74%

Marža pala na 5,6 posto/REUTERS Marža pala na 5,6 posto/REUTERS

Rezervirano 1,4 milijarde eura zbog kršenja propisa o tržišnom natjecanju.

Njemački proizvođač luksuznih automobila BMW izvijestio je u utorak o osjetno nižoj neto dobiti u prvom tromjesečju zbog rezervacije 1,4 milijarde eura za plaćanje kazne koju će mu vjerojatno odrezati Europska unija zbog kršenja propisa o ravnopravnom tržišnom natjecanju.

Neto dobit grupe smanjila se za 74,2 posto na godišnjoj razini, na 588 milijuna eura, navodi se u priopćenju. Bruxelles tvrdi da je BMW u dogovoru s Daimlerom i Volkswagenom nastojao zaobići tržišno natjecanje u segmentu tehnologija kontrole emisija štetnih plinova, što vjerojatno znači da će kompaniji odrezati značajnu novčanu kaznu, upozoravaju iz njemačkog automobilskog diva.

Povrh rezervacije, poslovne rezultate grupe pritisnuli su i rastući troškovi istraživanja i razvoja te ulaganja. Ako se isključi rezervacija, BMW-ova je marža u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosila 5,6 posto i bila je manja nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihodi su gotovo stagnirali i iznosili su 22,5 milijardi eura. "U operativnom smislu i dalje odlučno slijedimo zacrtani put", naglasio je izvršni direktor Harald Krüger, dodajući da bi poslovne rezultate trebao poduprijeti niz novih modela koji stižu u drugoj polovini godine.

Grupa je potvrdila da u ostatku godine očekuje "malo povećanje" broja prodanih automobila. Dobit prije poreza bit će znatno manja nego prošle godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve