Bruxelles dozvolio Beogradu gradnju Južnog toka, ali ne i transport plina

Autor: Tomislav Oharek , 17. rujan 2014. u 22:00
Gradnja bi u Srbiji trebala početi u listopadu/GAZPROM

Srbija neće moći zaključiti niti pregovaračko poglavlje o energetici dok se ne razriješi pitanje usklađenosti ruskog plinovoda s pravilima EU.

Europska unija se neće miješati u gradnju dinice Južnog toka kroz Srbiju, ali će se plinovod moći pustiti u rad tek nakon što se uskladi s europskim zakonima.

"Srbija nije članica EU, pa stoga ne možemo tražiti od nje suspenziju gradnju Južnog toka, kao što smo učinili u slučaju Bugarske", rekla je Marlene Holzner, glasnogovornica povjerenika za energetiku Günthera Oettingera, reagirajući na najavu Gazproma da će gradnja dionice plinovoda kroz Srbiju početi u listopadu.Prekjučer je to najavio zamjenik direktora za projekte u Gaspromu Aleksandar Sromjatin. Pritom je istaknuo kako će se radovi na Južnom toku u Srbiji odvijati bez obzira na situaciju u Bugarskoj, u kojoj su radovi na tom plinovodu suspendirani dok se projekat ne usuglasi sa pravilia EU. Holzner je, međutim, istaknula da plinovod, koji većim dijelom prolazi kroz EU, neće biti pušten u rad ako neće biti u skladu sa europskim propisima.

Europska komisija je ranije ove godine utvrdila da Gazprom krši europske antimonopolske zakone jer ne dozvoljava drugim proizvođačima plina pristup Južnom toku, kao i da se gradnjom dionice kroz Bugarsku krše zakoni o javnim nabavama.Upitan da li bi gradnja plinovoda mogla utjecati na proces pregovora Srbije o pristupanju EU, glasnogovornik povjerenika za proširenje Štefana Fülea Peter Stano je odgovorio kako će pitanje Južnog toka doći na red tek kada se otvori pregovaračko poglavlje o energetici, što se ne očekuje ove godine."To se poglavlje neće moći da se zatvoriti sve dok sva pitanja vezana za energetiku ne budu u skladu sa standardima EU", ukazao je Stano.

Komentirajte prvi

New Report

Close