Bruxelles daje više slobode pri određivanju stope PDV-a

Autor: Tomislav Pili , 13. ožujak 2016. u 22:00
Komisija se često zbog PDV-a našla u bizarnim sporovima s članicama/FOTOLIA

Europska komisija dat će članicama više ovlasti prilikom određivanja na koje će se proizvode i usluge uvesti snižena stopa PDV-a.

Europska komisija (EK) namjerava značajno liberalizirati regulatorni okvir koji će dati članicama više ovlasti u određivanju sniženih stopa poreza na dodanu vrijednost (PDV). Prema planu u koji je uvid imao Financial Times, Bruxelles smatra kako je postojeći sustav pravila koje određuju kada i kako članice mogu odrediti snižene stope PDV-a jednostavno zastario i potrebna mu je reforma.

Bez promjene od 70-ih
Porez na dodanu vrijednost jedan je od rijetkih poreznih nameta koji je značajno centraliziran na europskoj razini. Prema sadašnjoj regulativi, stopa PDV-a niža od 15 posto može se uvesti na proizvode i usluge s popisa koji se praktički nije značajnije mijenjao posljednjih 30-ak godina. Reforma će omogućiti da članice mnogo brže uvedu snižene stope. Da bi se to postiglo, dvije su opcije na stolu, navodi britanski list. Prva je da se zadrži model popisa, ali da se taj popis značajno proširi. Radikalnije rješenje cilja na ukidanje popisa i da se zamijeni s "pravilima koje uokviruju slučajeve kada se snižena stopa može uvesti".

 

2,1-4,8

iznose snižene stope PDV-a u pet članica EU

Zbog sniženih stopa PDV-a u pojedinim članicama Bruxelles se često znao naći u bizarnim sporovima jer su uvođenje niže stope članice argumentirale svojom tradicijom ili posebnim interesima. Tako Francuska i Luksemburg imaju iznimno niske stope PDV-a na knjige u papirnatom i elektroničkom obliku. U Luksemburgu se plaća i tri posto PDV-a na vuneno pletivo, a odlazak na šišanje na Cipru znači plaćanje računa sa svega pet posto PDV-a. Kupnja bicikla u Nizozemskoj, treba li posebno naglašavati, stimulira se s nižim PDV-om.

Dvije trećine u prekršaju
Zbog sporova s uvođenjem sniženih stopa poreza na dodanu vrijednost i kršenja zajedničkih pravila Europska je komisija do sada uvela sankcije protiv čak dvije trećine članica. Prema važećim podacima za 1. rujna prošle godine, najvišu standardnu stopu PDV-a od 27 posto ima Mađarska. Hrvatska je sa svojih 25 posto u skupini sa Danskom i Švedskom. Najnižu stopu od 17 posto ima Luksemburg. Njemački europarlamentarac Sven Giegold smatra kako jedna od posljedica reforme koju predlaže Europska komisija može biti veća konkurencija između članica koja će imati konkurentniji porezni sustav. Tim više jer i postojeće razlike u stopi PDV-a navode europske kupce na "porezno uvjetovane" odluke prilikom kupnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close