Bruxelles će dodatno pritisnuti Beograd i Prištinu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. veljača 2013. u 11:35
Catherine Ashton (Epa)

Od Beograda i Prištine se očekuje potpisivanje tehničkih sporazuma pa možda čak i parafiranje ’papira’ o normalizaciji, odnosno dobrosusjedskim odnosima.

Beograd i Prištinu očekuje snažan diplomatski pritisak Bruxellesa da do lipnja postignu dogovor o pitanjima koja su zacrtana u kosovskoj agendi Europske unije (EU), a bude li dijalog napredovao europski stručnjaci za zapadni Balkan procjenjuju da bi Srbija mogla dobiti datum za pristupne pregovore na lipanjskom summitu Unije, piše u petak beogradski tisak.

Prema diplomatskim izvorima u Bruxellesu na koje se pozivaju "Večernje novosti", ambicije visoke predstavnice EU Catherine Ashton su da "posao zaokruži" do summita Europskog vijeća koncem lipnja kako bi "srpsko-kosovski slučaj prebacila na sektor za proširenje", odnosno na ured povjerenika za proširenje Štefana Fuelea. Od Beograda i Prištine se, prema diplomatskim izvorima u Bruxellesu, očekuje potpisivanje tehničkih sporazuma pa možda čak i parafiranje ’papira’ o normalizaciji, odnosno dobrosusjedskim odnosima, navode "Večernje novosti".

List podsjeća da su sporazum o dobrosusjedskim odnosima, kao jedan od uvjeta za napredak u eurointegracijama, prvi plasirali zastupnici Bundestaga u rujnu prošle godine, iako "taj uvjet ne stoji ni u jednom službenom dokumentu EU kada je riječ o integracijama Srbije". "Međutim, Ashton i njezin tim voljeli bi da i na taj način stave točku na posredovanje u dijalogu, a da se od trenutka dodjeljivanja datuma otvorena pitanja na relaciji Beograd  Priština rješavaju kroz proces pretpristupnih pregovora", navode "Večernje novosti". Istodobno, "Politika" piše da bi Beogradu datum za pregovore o pristupanju mogao biti uvjetovan ukidanjem paralelnih institucija na sjeveru Kosova.

Sugovornica ovog lista Rosa Balfour, stručnjakinja Centra za europsku politiku u Bruxellesu (CEPS) ukazuje, međutim da članice EU, a naročito Njemačka, inzistiraju ne samo na postizanju sporazuma Beograda i Prištine, već i na njegovoj primjeni. "Njemačka hoće vidjeti djela, a ne samo riječi. Ako se sve to dogodi, možemo očekivati da će u lipnju Europsko vijeće odrediti Srbiji datum početka pregovora o pristupanju EU. U tom kontekstu možemo očekivati da će pregovori početi u listopadu ili prosincu 2013. godine”, rekla je "Politici" Balfour istaknuvši da je Uniji ove godine "potrebna uspješna priča" sa Srbijom, ali da "neće biti nikakvih popusta ili prečica".

Europski parlament pozvao je u četvrtak Europsko vijeće da Srbiji odredi datum početka pregovora o pridruživanju EU, pod uvjetom da se reforme i dijalog s Prištinom nastave. Po kalendaru EU, nakon što 23. travnja ministri vanjskih poslova EU razmotre izvješće Europske komisije o napretku Srbije u procesu eurointegracija, Europsko vijeće odlučivat će o datumu 27. i 28. lipnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close