Njemački proizvođač gradi tvornicu, zapošljava 1000 radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 24. listopad 2019. u 10:00
Nijemci u Srbiji pokreću i istraživački centar

Njemački proizvođač električne i elektronske opreme za vozila uložit će 180 mil. eura i dobiti poticaje za nova radna mjesta.

Izaslanstva vlada Srbije i Njemačke potpisale su dva bilateralna sporazuma o suradnji u gospodarstvu i obrazovanju, koji donose investicije vrijedne 300 mil. eura.

Potpisan je ugovor o dodjeli sredstava za poticaje između kompanije Brose i Ministarstva gospodarstva Srbije. Ugovor je sa srpske strane potpisao ministar Goran Knežević, a vrijednost investcije je, kako se navodi u priopćenju ministarstva, veća od 180 milijuna eura.

"Ugovorom s kompanijom Brose predviđeno je da ta Nijemci otvore tvornicu u Pančevu, u kojoj će biti zaposleno više od 1000 ljudi, od kojih 400 visokoobrazovanih", rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Brose je dio obiteljske kompanije Brose Fahrzeugteile sa sjedištem u Coburgu u Bavarskoj i bavi se proizvodnjom električne i elektronske opreme za motorna vozila. U Srbiji planira proizvoditi motore upravljača, električne pumpe za ulje i motore ventilatora za hlađenje.

Planirano je i otvaranje centra za istraživanje i razvoj, pa će više od 40% planiranih radnih mjesta činiti visokokvalificirani kadrovi. Potpisan je i memorandum o razumijevanju u cilju strateškog partnerstva u području dualnog obrazovanja između Maintenance Serbia i Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Treba se upitati što su oni kao “darovnicu” dali Nijemcima a ne zašto su otišli u Srbiju a ne u Hrvatsku.

Sramota!

Sramota da Njemacka koja je involviranje u stvaranju HR političke kreme, drži banke, trgovačke lance, hotele, telekom itd itd je uložila manje od 4 milijarde eura u HR u 30 god. I sad kad smo u EU više ulaže u RS nego u HR. A opet ih nazivamo veleprijateljima, pa ja sam mislio da godisnje ulazu 3 milijarde u HR, kad ono neki dan se hvale kako su 3.nešto milijardi eura ulozili u HR u 30 godina, halloooo pa to je kikiriki, to je nista, to je velka nula. TO je kao da HR ulozi 3 milijuna eura u Albaniju i onda se na sva zvona hvali takvo investiranje i govori se o veleprijateljstvu. Takođe je začuđujuće da više od 100% mi uvozimo iz DE nego sto im izvozimo. Vidim, bas im je u interesu razvoj RH privrede i države

New Report

Close