Brojka se u deset godina udvostručila: U Jordanu radi 76.000 djece

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. kolovoz 2016. u 15:28
Foto: Reuters

Po službenim brojkama, 15 posto populacije živi ispod praga siromaštva ali neovisni izvori kažu da ih je čak 35 posto.

Broj djece u Jordanu koja rade najmanje se udvostručio u deset godina i sada iznosi gotovo 76.000 od kojih je 14,6 posto sirijskih izbjeglica, pokazali su službeni podaci objavljeni u srijedu u jordanskom tisku.

Više od polovice od 75.982 djece u dobi između 5 i 17 godina radi u opasnim uvjetima, kaže studija koju je proveo Centar za strateške studije jordanskog sveučilišta u suradnji s ministarstvom rada i Statističkim uredom.

Godine 2007. radilo je 33.000 djece.

Ogroman porast pripisuje se snažnom padu kupovne moći u Jordanu posljednjih godina te obiteljima preostaje jedino ta opcija da bi preživjele s obzirom na visoke cijene i poreze.

Po službenim brojkama, 15 posto populacije živi ispod praga siromaštva ali neovisni izvori kažu da ih je čak 35 posto.

Djeca prije svega rade u trgovini na veliko i malo, kao i u poljoprivredi i ribarstvu, kaže studija koja se bazira na primjerku od 20.000 obitelji.

Među djecom 88 posto su dječaci a 14,6 posto sirijske izbjeglice.

Gospodarstvo u Jordanu jako je pogođeno sukobima u susjednim zemljama Iraku i Siriji, a prihvat stotina tisuća izbjeglica veliki je teret za kraljevstvo.

Prije nekoliko dana jordanski kralj Abdulah II. objavio je kako je zemlja dosegla svoje limite kada se radi o prihvatu izbjeglica.

Komentirajte prvi

New Report

Close