Brodogradilište Bijela završilo u stečaju

Autor: Poslovni dnevnik , 01. srpanj 2015. u 21:59
Brodogradilište ima vrijednu imovinu i zemljište od 100.000 kvadrata

Porezna uprava tražila je uvođenje stečaja zbog duga od šest milijuna eura za poreze i doprinose.

Gospodarski sud u Podgorici odlučio je pokrenuti stečajni postupak u kompaniji Jadransko brodogradilište Bijela, nakon što su propala četiri pokušaja prodaje.

To je Radio Jadranu potvrdio izvršni direktor Petar Tušup, kojeg će zamjeniti stečajni upravitelj Žarko Ostojić. "Porezna uprava podnijela je prijedlog sudu za uvođenje stečaja zbog duga od šest milijuna eura za poreze i doprinose", rekao je Tušup. Poslovanje brodogradilišta već duže vrijeme bilo je izuzetno teško zbog problema s likvidnošću i remonta brodova koji su morali financirati sami.

U crnogorskom brodogradilištu zaposlena su 392 radnika, ali njih 126 je dobilo otpremnine, koje je osigurala vlada, i napuštaju kompaniju, dok još 60 do 70 radnika ove godine ispunjava uvjete za mirovinu i vjerovatno će biti zbrinuti. Ostali će nastaviti raditi ili će dobiti otkaze, ovisno o procjeni stečajnog upravitelja jer je na remontu još nekoliko brodova. Dugovi brodogradilišta nisu mali jer radnici traže dvije i pol plaće, ali koliko tačno kompanija duguje vjerovnicima utvrdit će stečajni upravitelj. Brodogradilište ima više od 100 tisuća četvornih metara zemljišta i dizalice, a samo mali i veliki dok vrijede oko 10 milijuna eura. 

Komentirajte prvi

New Report

Close