Britanskim bankama prijeti novih 19 milijardi funti kazni

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. travanj 2015. u 14:22
Foto: Nick Ansell/Press Association/PIXSELL

Najveće britanske banke mogle bi u iduće dvije godine platiti dodatnih 19 milijardi funti (29 milijardi dolara) na ime raznih kazni zbog nezakonitih radnji u prošlosti, ocjenjuje agencija Standard & Poor’s (S&P) u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

Najveće britanske banke mogle bi u iduće dvije godine platiti dodatnih 19 milijardi funti (29 milijardi dolara) na ime raznih kazni zbog nezakonitih radnji u prošlosti, ocjenjuje agencija Standard & Poor's u izvješću objavljenom u ponedjeljak.

S&P je objavio da su britanske banke i zajmodavci u vlasništvu klijenata u proteklih pet godina već imali 48 milijardi funti troškova na ime kazni i sudskih sporova zbog nezakonitih radnji. Na najveće četiri britanske banke – Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group i Royal Bank of Scotland – otpalo je 42 milijarde funti od ukupnog iznosa, što čini otprilike 7,5 posto njihovih prihoda, ističe S&P.

S&P je objavio da su nezakonite prodaje osiguranja zaštite plaćanja (PPI) kredita i hipoteka dosad koštale banke više od 26 milijardi funti. Agencija očekuje da će se banke u iduće dvije godine suočiti s dodatnih više od 5 milijardi funti kazni vezanih za PPI.

Banke također mogu očekivati sudske troškove koje proizlaze iz istraga o navodnim manipulacijama na deviznim tržištima i manipulacijama referentnim kamatnim stopama, te iz istraga o nedovoljnoj kontroli pranja novca. S&P vjeruje da će pogođene banke imati dovoljno rezervnog kapitala za plaćanje kazni.

Banke su već potrošile gotovo 16 milijardi funti za restrukturiranje svojih poslovnih modela slijedom financijske krize od 2007. do 2009. godine te 5 milijardi funti za troškove povezane s porezom na banke, objavio je S&P.

Komentirajte prvi

New Report

Close