Britanski laburisti napadaju kapitalizam

Autor: Tomislav Pili , 19. studeni 2019. u 21:59
Ministar financija u sjeni John McDonnell/REUTERS

Glavna oporbena stranka bi nacionalizirala, plijenila dionice, podigla poreze.

Glavne britanske političke stranke biračima uoči izbora 6. prosinca nude dvije dijametralno suprotne vizije zemlje.

Međutim, obje naginju "lijevim politikama" što tamošnju zajednicu poslodavaca ispunjava zebnjom. Očekivano, prednjači Laburistička stranka koja obećava najradikalniju socijalističku vladu ako osvoji vlast na predstojećim izborima.

Trn u oku su im tamošnji milijarderi. Prema riječima laburističkog ministra financija u sjeni Johna McDonnella, trećina od 151 britanskog milijardera donirala je od 2005. Konzervativnoj stranci više od 50 milijuna funti. Zauzvrat su dobili porezne olakšice od 100 milijardi funti. "Nitko ne treba ili zaslužuje tako mnogo novca, to je opsceno", kazao je McDonnell.

On tvrdi kako želi ponovno napisati pravila britanske ekonomije, a izbore vidi kao priliku dokidanja sustava u kojem milijarderi kupuju pristup vlasti. Laburistički ekonomski program analitičari ocjenjuju kao najradikalniji nasrtaj na kapitalizam zapadnog tipa zbog nacionalizacije željeznica i komunalnih kompanija, zapljenu 10 posto dionica velikih kompanija, više poreze za bogate te četverodnevni radni tjedan.

Konzervativna stranka svoj program temelji na Brexitu, ali i ona namjerava više trošiti. Premijer Boris Johnson najavio je suspenziju daljnjeg smanjivanja poreza na dobit s 19 na 17 posto. Udruga poslodavaca smatra da suspnezija zbog ulaganja u zdravstveni sektor ima smisla ako bude praćena rasterećenjem poduzetnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close