Britanski izlazak iz EU izbrisao bi stotine tisuća radnih mjesta

Autor: Tomislav Pili , 21. svibanj 2015. u 22:00
Premijer David Cameron obećao je referendum do 2017./REUTERS

Šef britanske podružnice Airbusa upozorio kako samo u Walesu između 150.000 i 200.000 radnih mjesta izravno ovisi o članstvu u Europskoj uniji.

Britanski poslodavci sve su podijeljeniji u mišljenju treba li Ujedinjeno Kraljevstvo ostati u Europskoj uniji ili izaći iz članstva.

Nakon što je početkom tjedna lord Anthony Bamford, vlasnik najvećeg europskog proizvođača građevinskih strojeva JCB, izjavio kako britanska ekonomija može bez problema biti izvan europske obitelji, u četvrtak je dijametralno suprotno mišljenje izrazio šef britanske podružnice europskog proizvođača zrakoplova Airbus.

Stotine tisuća radnih mjesta
Paul Kahn je naglasio kako će Airbus razmisliti hoće li ostati na Otoku ako izlazak iz EU značajno pogorša poslovnu klimu, što bi značilo da bi Britanija mogla ostati bez 16.000 radnih mjesta, koliko Airbus zapošljava u toj državi. Kahn je upozorio kako samo u Walesu između 150.000 i 200.000 radnih mjesta izravno ovisi o članstvu Britanije u EU, prenosi Guardian.

Dodao je kako je o mogućnosti izlaska – ako tako odluče birači na referendumu koji je britanski premijer David Cameron za 2017. – razgovarao s vrhom Airbusa koji je "duboko zabrinut" takvim razvojem situacije.Golemi gubitak radnih mjesta glavni je argument britanskih eurofila, dok euroskeptici naglašavaju kako bi izlazak oslobodio Britaniju od birokratskih okova Bruxellesa, uštedio milijune funti proračunskog novca i smanjio imigraciju. Ipak, argumenti znanstvenika na strani su eurofilske struje.

Izlazak donosi potonuće
Prema studiji Nacionalnog instituta za ekonomska i društvena istraživanja još iz 2004., "Brexit" bi permanentno umanjio BDP za 2,2 posto, ponajviše zbog smanjenih stranih investicija. Svježija analiza ugledne Londonske škole ekonomije otkriva da bi Britanija svjedočila padu proračunskih prihoda između 6,3 i 9,5 posto BDP-a, u slučaju pesimističnog scenarija u kojem ne bi zadržala ugovor o slobodnoj trgovini s EU.

Ako bi ugovor bio zadržan, pad bi iznosio 2,2 posto vrijednosti ekonomije. Takve procjene podržavaju i statistički podaci o trgovini između EU i Velike Britanije te ostatka svijeta. Tako je lani Britanija u EU izvezla roba i usluga u vrijednosti 147,9 milijardi funti (4,3 posto manje nego 2013.). Izvoz u treće države dosegnuo je vrijednost od 144,9 milijardi funti, 4,8 posto manje nego godinu ranije. 
 

Komentirajte prvi

New Report

Close