Britanski financijaši očuvali pristup europskom tržištu

Autor: Tomislav Pili , 01. studeni 2018. u 22:00
Foto: Reuters

London i Bruxelles sporazumjeli se o financijskim uslugama nakon Brexita.

Europska unija i Velika Britanija postigle su privremeni sporazum o financijskim uslugama koji će financijskoj industriji smještenoj u Londonu omogućiti nesmetano pružanje usluga europskim klijentima i nakon Brexita krajem ožujka iduće godine. Pozivajući se na izvore bliske vladi premijerke Therese May, The Times je u četvrtak objavio kako su britanski i europski pregovarači sklopili privremeni sporazum o svim aspektima buduće suradnje u uslugama kao i razmjene podataka.

Napredak u pregovorima

Službeni London u četvrtak je potvrdio te navode te dodao da bi uskoro trebao biti postignut i konačni sporazum. “Napredujemo”, izjavio je Reutersu izvor blizak vladi koji je želio ostati anoniman. Prema navodima Timesa, sporazum bi davao pristup britanskim bankama i fondovima dokle god je tamošnja financijska regulativa usklađena s europskom. Naime, Bruxelles će prihvatiti da Ujedinjeno Kraljevstvo ima “ekvivalentnu” regulaciju.

Europski dužnosnici smatraju kako je pristup europskom financijskom tržištu na temelju ekvivalentnosti najbolje što Britanci mogu dobiti. Tim više jer je Richard Monks, direktor poslovne strategije u britanskom financijskom regulatoru FCA nedavno izjavio kako ta agencija želi da britanska regulativa ostane blisko usklađena sa europskom, ali da Otok ne mora kopirati sva pravila s kontinenta. Inače, u sklopu sustava ekvivalentnosti ostale strane banke i osiguravatelji mogu poslovati na europskom financijskom tržištu.

Polovica prihoda

Odluka o britanskom izlasku iz EU najviše je zabrinula financijaše s obzirom da je London globalno financijsko središte, a polovica prihoda Cityja, odnosno 20 milijardi funti, dolazi iz Europe. Stoga je nakon rezultata referenduma iz 2016. mnoštvo bankara predviđalo masovnu selidbu financijskih institucija iz britanske prijestolnice.

Poseban problem je i 69 bilijuna funti vrijedna trgovina financijskim izvedenicama koju europski klijenti namiruju putem britanskih depozitorija. U utorak je potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis kazao kako će europski klijenti moći koristiti usluge depozitorija i bez dogovora o odnosima nakon Brexita.

Komentirajte prvi

New Report

Close