Britanski farmeri žele zaposliti radnike iz BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 09. siječanj 2017. u 21:59
Jagode u Velikoj Britaniji beru uglavnom radnici iz zemalja istočne Europe

Nacionalni sindikata farmera poziva vladu da uvede privremene radne vize za strane radnike iz zemalja izvan Europske unije, kao što su Bosna i Hercegovina i Ukrajina.

Velika Britanija je na referendumu prošle godine odlučila napustiti Europsku uniju, a imigracijska politika bit će, kako se najavljuje, središnja tema pregovora između Londona i Bruxellesa.

Mnoge industrije u Velikoj Britaniji ovise o stranoj radnoj snazi, od građevinarsta preko poljoprivrede, sve do usluga čišćenja. Među kompanijama koje se bave takvim djelatnostima već je zavladala panika, a najglasnije su one koje se bave poljoprivredom, javlja Faktor. Britanski Nacionalni sindikat farmera (NFU) proveo je istraživanje među svojim članovima, od kojih se 47 posto izjasnilo da im je i sada, dok je Velika Britanija još uvijek članica EU-a, problem pronaći dovoljno radnika za sezonu koja traje od lipnja do rujna.

Britanski poljoprivredni sektor ovisan je o 80.000 sezonaca, koliko ih u prosjeku dođe iz zemalja istočne Europe. "Svaku našu slavnu jagodu iz Wimbledona ubrao je radnik iz istočne Europe. Ako ne želimo da naše jagode propadaju neubane potreban nam je novi vizni sustav", rekao je za Herald John Hardman, direktor kompanije HOPs Labour Solutions, jedne od najvećih koja se bavi pronalaskom takve radne snage.

I dok najviše radnika u Veliku Britaniju dolazi iz Poljske, Bugarske i Rumunjske, farmeri su predložili vladi da olabavi vizni sustav i za radnike iz zemalja koje nisu članice EU-a. "Industrija poziva vladu da uvede privremene radne vize za strane radnike iz zemalja izvan EU-a, kao što su Ukrajina i Bosna i Hercegovina", priopćio je Nacionalni sindikat farmera Velike Britanije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close