Kaotični izlazak: Britanske kompanije brexit već stoji 5,2 milijarde kuna tjedno

Autor: Tomislav Pili , 03. travanj 2019. u 11:55
Britanski parlament odbio je sve alternative sporazumu/REUTERS

U Goldman Sachsu smatraju da će izlazak bez dogovora smanjiti vrijednost ekonomije za 5,5 posto.

Kaotični izlazak Velike Britanije iz Europske unije stajao je od referenduma 2016. godine tamošnje gospodarstvo 600 milijuna funti tjedno (5,2 milijarde kuna), izračunali su u američkoj banci Goldman Sachs.

Izvješće je pokazalo kako je brexit otkinuo krajem prošle godine 2,5 posto vrijednosti BDP-a petog svjetskog gospodarstva. Izračun je temeljen na projekcijama gospodarskog rasta prije referenduma. Kako se britanski političari još uvijek bore s realizacijom volje birača, u Goldman Sachsu, rezultat toga je nesigurnost oko budućih ekonomskih i političkih veza s Europskom unijom koja je stvorila stvarni trošak britanskoj ekonomiji, naglašavaju analitičari Goldman Sachsa.

Štoviše, taj se efekt polako prelijeva i na ostala vodeća gospodarstva. U slučaju izlaska bez dogovora u Goldmanu prognoziraju 15 posto šanse da se britansko gospodarstvo smanji za 5,5 posto, a vrijednost funte padne za 17 posto.

Europske države bit će najizloženije tom negativnom scenariju, a to bi im moglo sniziti BDP za jedan posto. Međutim, sve je izglednije da će Velika Britanija izaći bez dogovora, rekao je glavni europski pregovarač Michel Barnier u utorak.

"Tijekom proteklih dana, scenarij brexita bez dogovora postao je sve izgledniji, no i dalje se možemo nadati da ćemo ga izbjeći", kazao je Barnier. Dodao je da je EU spreman prihvatiti britanski ostanak u europskoj carinskoj uniji ili u odnosu sličnom onome s Norveškom. Nakon što je britanski parlament odbio sve alternative sporazumu koji je premijerka Theresa May postigla, Barnier je rekao kako Britanija sada ima tri mogućnosti prije izlaska, 12. travnja – prihvatiti dogovoreni sporazum, izaći bez sporazuma ili zatražiti dugu odgodu brexita.   

Komentirajte prvi

New Report

Close