Britanska vlada pokušava očuvati vjerodostojnost u ‘aferi Huawei’

Autor: Poslovni dnevnik , 02. svibanj 2019. u 21:59
Gavin Williamson poriče optužbe/REUTERS

Istraga o ministru obrane bila je potrebna, tvrde u Londonu.

Britanska vlada pokušava sačuvati vjerodostojnost vijeća za nacionalnu sigurnost nakon što je ministar obrane dobio otkaz zbog otkrivanja podataka o kineskom telekomunikacijskom proizvođaču Huawei.

Kako je u četvrtak u parlamentu kazao predstojnik kabineta David Lidington, istraga o otkrivanju povjerljivih podataka o Huaweiju bila je potrebna kako bi osigurala integritet vijeća za nacionalnu sigurnost.

Podsjetimo, britanska premijerka Theresa May otpustila je u srijedu ministra obrane Gavina Willamsona tvrdeći da je istraga ukazala na njegovu krivnju za neovlašteno davanje podataka o razgovorima o Huaweiju na sastanku vijeća.

Prošli tjedan je iscurilo u javnost da će Britanija dopustiti kompaniji Huawei ograničeni pristup mobilnoj mreži novije generacije 5G, tražeći tako kompromis u žestokom sporu između Sjedinjenih Država i Kine oko budućih generacija komunikacijske tehnologije.

Britansko Nacionalno vijeće sigurnosti (NSC) je tijelo na kojem glavni ministri kabineta raspravljaju o visoko povjerljivim temama vezanih uz nacionalnu sigurnost te je curenje tih informacija, koje je prvo izašlo u nacionalnim novinama, izazvalo ljutnju u parlamentu.

May je napisala Williamsonu da je istraga o curenju potvrdila "uvjerljive dokaze koji upućuju na njegovu odgovornost za neovlašteno objavljivanje".

Williamson je u više navrata zanijekao odgovornost za curenje informacija. Huawei je pod nadzorom je nakon što su Sjedinjene Države rekle svojim saveznicima da ne koriste njihovu tehnologiju zbog sumnje da kompanija služi Kini kao sredstvo za špijuniranje. Huawei kategorički opovrgava te tvrdnje.

Komentirajte prvi

New Report

Close