Britanija priznala poraz u borbi protiv EU limita bankarskih bonusa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. studeni 2014. u 14:36
Thinkstock

Britanija je pretrpjela neugodan poraz u pokušaju da blokira uvođenje novih ograničenja na bonuse bankarima u Europskoj uniji.

Britanija je pretrpjela neugodan poraz u pokušaju da blokira uvođenje novih ograničenja na bonuse bankarima u Europskoj uniji, povukavši u četvrtak žalbu nakon što je savjetnik najvišeg europskog suda poručio da je malo vjerojatno da bi ishod po tu zemlju bio pozitivan.

Ministar financija George Osborne bio je prisiljen priznati poraz nakon što je savjetnik, čije mišljenje nije obvezujuće ali ga Europski sud pravde uglavnom poštuje, kazao da podržava limitiranje bankarskih bonusa i da se time ne ograničavaju njihove ukupne plaće.

"Neću trošiti novac poreznih obveznika na tužbu za koju je sada vjerojatno da neće polučiti uspjeh. Ostaje činjenica da su to loše sročena pravila koja potiču povećanje plaća bankara, a ne da ih smanjuju", kazao je Osborne u priopćenju.

Britansko ministarstvo financija najavilo je da će pronaći druge načine kojima bi izmijenilo strukturu plaća.

U ranije objavljenom priopćenju Europskog suda pravde kaže se da je glavni odvjetnik Niilo Jaaskinen sugerirao sudu da odbaci britansku tužbu.

"Fiksiranje udjela promjenjivih naknada u odnosu na temeljnu plaću nije isto što i 'plafon za bankarske bonuse', odnosno fiksiranje razine plaća, zato što ne postoji limit na temeljne plaće s kojima je povezana visina bonusa", kazao je Jaaskinen.

U prioćenju dodaje i da su bonusi pitanja vezana uz unutarnje tržište, budući da se tiču rizika koje banke preuzimaju a koji bi mogli utjecati na financijsku stabilnost u Europi.

Zakoni EU-a imaju za cilj ograničiti preuzimanje rizika koje je dovelo do financijske krize u 2007. i 2008. godini, tako što će od iduće godine ograničiti bonuse do iznosa koji je u visini fiksne plaće bankara, odnosno dvostruko veći uz odobrenje dioničara.

U Britaniji, u čijem se financijskom središtu u Londonu nalazi većina bankara pogođena takvim limitima, kažu da bi tim zakonom bila podignuta fiksna plaća i da nadilazi ovlasti EU-a. Riječ je o posebnoj osjetljivoj temi u vrijeme kada u Britaniji jača protueuropsko raspoloženje.

Komentirajte prvi

New Report

Close