Britanija pristala platiti Europi 50 milijardi eura?

Autor: Tomislav Pili , 29. studeni 2017. u 22:00
Premijerka Theresa May predstavit će dogovor idućeg tjedna/REUTERS

Kompromis cilja na umanjenje britanskih obveza dok s druge strane daje jamstvo da 27 članica neće morati ‘krpati’ proračun.

Ujedinjeno Kraljevstvo načelno je dogovorilo "cijenu izlaska" iz Europske unije čime je uklonjena najveća prepreka otvaranju pregovora o budućim trgovinskim odnosima.

Prema navodima britanskih medija koji se pozivaju na upućene diplomatske izvore, Velika Britanija pristala je ispuniti obveze prema Europskoj uniji u vrijednosti 100 milijardi eura. Međutim, neto isplate, podijeljene na nekoliko desetljeća, mogle bi pasti na manje od 50 milijardi eura. Očekuje se da će premijerka Theresa May službeno predstaviti ponudu Europi idućeg tjedna u sklopu paketa rješenja koje se tiču prava državljana EU te carinskog nadzora kopnene granice između Sjeverne Irske i Republike Irske. 

Skok tečaja funte
Glasnogovornik ministarstva za izlazak iz EU izjavio je kako se "intenzivni pregovori nastavljaju ovoga tjedna u Bruxellesu" i kako britanska strana traži načina kako sklopiti sporazum o dugu, prenosi Financial Times. Iako vijest o dogovoru nije službeno potvrđena, tečaj funte skočio je u srijedu prema dolaru 0,5 posto na 1,3404 dolara. Prema euru britanska je valuta osnažila 0,2 posto na 0,8856 funti.

Prema tvrdnjama diplomata, britanski pregovarači zastupaju ideju da račun koji Otok mora platiti zbog napuštanja EU ne bude u apsolutnom iznosu, već da konačna svota ovisi o obvezama koje će dolaziti na naplatu tijekom idućih godina. U sklopu tog modela, mirovine za europske dužnosnike primjerice, plaćale bi se na godišnjoj osnovi što znači da ne bi bile uključene u apsolutnu cijenu izlaska.  

Značajni zaokret May
Naime, kompromis postignut između Londona i Bruxellesa cilja s jedne strane na umanjenje iznosa koji Britanija mora platiti dok s druge strane daje jamstvo da ostalih 27 država-članica neće morati podnijeti teret "krpanja rupe" koju bi u europskom proračunu ostavio Brexit.

Ako se dogovor pokaže konačnim, radi se o značajnom zaokretu u odnosu na rujanski govor Therese May u Firenci gdje je ponudila Europi 20 milijardi eura tijekom dvogodišnjeg prijelaznog razdoblja. Valja podsjetiti kako je May kasnije dobila podršku kabineta da "podeblja" financijsku ponudu pod uvjetom da taj ustupak dovede do "dobrog trgovinskog sporazuma". Loptica je sada očito na europskom terenu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close