Britanija prepušta nadzor nad liborom NYSE Euronextu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. srpanj 2013. u 20:11
Thinkstock

Velika Britanija objavila je danas da će utvrđivanje ključne kamatne za međubankovne pozajmice libor ubuduće nadzirati burzovni operater NYSE Euronext.

 Velika Britanija objavila je danas da će utvrđivanje ključne kamatne za međubankovne pozajmice libor ubuduće nadzirati burzovni operater NYSE Euronext.

Novi upravitelj trebao bi obnoviti vjerodostojnost utjecajne ponudbene kamate za međubankovne pozajmice na londonskom tržištu, objavilo je britansko ministarstvo financija.

"Imenovanje predloženog novog upravitelja važan je korak u reformi libora", istaknulo je ministarstvo financija.

Udruženje britanskih bankara (BBA) moralo se odreći poslova nadzora nakon skandala s dogovaranjem kamate koja utječe na financijske ugovore u cijelom svijetu ukupne vrijednosti oko 300 tisuća milijardi dolara.

Britanski i američki regulatori kaznili su prošle godine britansku banku Barclays novčanom kaznom od 470 milijuna dolara zbog pokušaja manipulacije liborom i euriborom, njegovim pandanom u eurozoni, u razdoblju od 2005. do 2009.

U međuvremenu su visoke kazne zbog sumnje u dogovaranje visine kamata odrezane i Royal Bank of Scotland i švicarskom zajmodavcu UBS-u.

Skandal s dogovaranjem libora teško je narušio ugled BBA i doveo u pitanje pouzdanost same kamate i u veljači prošle godine objavljen je natječaj za odabir novog upravitelja. Postupak odabira nadzirao je neovisni odbor na čelu s barunicom Sarah Hogg.

Pozivajući se na neimenovane izvore, utjecajni financijski dnevnik Financial Times izvijestio je da je NYSE Euronext izabran u konkurenciji nekoliko grupa, uključujući Bloomberg, London Stock Exchange i utjecajnu kompaniju za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka Markit.

Komentirajte prvi

New Report

Close