Britanija napušta jedinstveno tržište

Autor: Poslovni dnevnik , 17. siječanj 2017. u 21:59
Predsjednica britanske vlade Theresa May tijekom govora u Londonu/REUTERS

Premijerka Theresa May otklonila je svaku sumnju u zadržavanje dijela odnosa s Europskom unijom.

Velika Britanija neće zahtijevati dogovor o Brexitu koji će ju ostaviti "napola unutar, napola izvan" Europske unije, objavila je britanska premijerka Theresa May u utorak u govoru u kojem je odredila svoje prioritete u pregovorima o izlasku Britanije. K tome, izrazila je spremnost o napuštanju jedinstvenog tržišta, prenosi agencija Reuters.

Ne želimo djeliće članstva
"Tražimo novo i ravnopravno partnerstvo između neovisne, suverene i globalne Britanije i naših prijatelja i saveznika u Europskoj uniji", rekla će May stranim diplomatima i svojoj skupini koja će predvoditi pregovore o Brexitu. "Ne želimo djelomično ili suradničko članstvo u EU-u ili bilo kakav dogovor koji nas ostavlja napola unutar, a napola izvan nje. Ne želimo model kojeg već imaju neke druge države. Ne želimo zadržati djeliće članstva na našem putu prema van", navodi se u nacrtu govora u posjedu Reutersa.

 

May

Ne želimo model koji već imaju neke druge države u Europi.

Odluka Britanaca da napuste EU otvorila je velik broj pitanja o imigraciji i budućim pravima mnogih državljana EU-a koji već žive u Velikoj Britaniji, kao i sumnje o tome hoće li izvoznici zadržati pristup bez tarifa europskim tržištima i hoće li britanske banke i dalje moći pružati usluge klijentima s kontinenta. Dvanaest ciljeva premijerke uključivat će napuštanje povlaštenog pristupa jedianstvenom tržištu od 500 milijuna potrošača te napuštanje Europskog suda pravde u zamjenu za punu kontrolu nad britanskim granicama, prenosi nekoliko novina.

Razveselila euroskeptike
Britanski mediji koje su većinom podržavali Brexit prenose kako će njezin plan razveseliti one koji su podržavali izlazak. Vladu Therese May napadaju investitori, gospodarstvenici i zastupnici jer zasad nije otkrila mnogo toga o tome što će zatražiti u pregovorima o izlasku. Razgovori o Brexitu, za koje se očekuje da će biti jedni od najkompliciranijih pregovora u europskoj povijesti nakon Drugog svjetskog rata, mogli bi odlučiti i o budućnosti njezine vlasti, o budućnosti Velike Britanije, ali i same Europske unije.

Govor premijerke dolazi u vijeme kad Sjevernu Irsku, dio Ujedinjenog Kraljevstva koji je najizloženiji Brexitu zbog svoje kopnene granice s Irskom, očekuje dugačak period političke paralize zbog kolapsa vlasti. Američki predsjednik Donald Trump rekao je kako će se Brexit pokazati odličnim potezom, te da bi ostale države EU-a trebale pratiti britanski put. Obećao je da će s Britanijom brzo potpisati bilateralni trgovački sporazum.

Komentirajte prvi

New Report

Close