Britanci zaobilaze trgovine

Autor: Tomislav Pili , 28. ožujak 2019. u 22:00
Negativan utjecaj došao je i od kasnijeg Uskrsa ove godine/Reuters

Povjerenje potrošača poljuljano je eskalacijom nesigurnosti kako će izgledati brexit i kako će utjecati na gospodarstvo.

Dok politički kaos oko brexita svakog dana dobiva novu epizodu, britanski potrošači u trgovinama kupuju samo najosnovnije potrepštine, sugeriraju posljednji statistički podaci za razdoblje od kraja veljače do sredine ožujka.

Kako je objavila Konfederacija britanske industrije (CBI), mjesečni pokazatelj maloprodaje pao je na -18 što znači da je daleko veći broj trgovaca izvijestio o padu prometa umjesto o rastu. Inače, ekonomisti u anketi Reutersa očekivali su taj pokazatelj na razini +5. Iako CBI ističe da se pad dijelom može povezati s kasnijim Uskrsom ove godine, činjenica je da pokazatelj slabi već četvrti mjesec zaredom.

 

– 18 bodova

iznosi vrijednost pokazatelja maloprodaje udruge CBI

To nesumnjivo ukazuje na oprez među britanskim potrošačima. Anna Leach, direktorica ekonomskih istraživanja CBI-a ističe za Reuters da su stupnjeviti rast plaća i slabljenje inflacije potaknuli kupovnu moć kućanstava, no povjerenje potrošača uzdrmano je eskalacijom nesigurnosti kako će brexit izgledati te kako će utjecati na gospodarstvo. 

"Strah koji se trenutno osjeti u trgovačkim ulicama razlog je više zašto je toliko važno da političari dogovore u parlamentu sporazum koji je prihvatljiv Europskoj uniji i štiti naše gospodarstvo", izjavila je Leach. Podsjetimo, britanski je parlament kasno u srijedu navečer odbio sve alternativne prijedloge za izlazak iz Europske unije. Zastupnicima nije po volji izlaz bez sporazuma, zatim očuvanje carinske unije što su predložili laburisti, do dvogodišnjeg prijelaznog razdoblja.   

Komentirajte prvi

New Report

Close