Brexit i Trump glavne brige njemačkih tvrtki

Autor: Poslovni dnevnik , 26. prosinac 2018. u 21:59
Kancelarka Angela Merkel/REUTERS

Industrijalci procijenili izglede za iduću godinu.

Velike njemačke skupine poslodavaca u srijedu su upozorile kako najveći rizik za vodeće europsko gospodarstvo u idućoj godini predstavlja britanski izlazak iz Europske unije i trgovinske napetosti izazvane politikom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Najveći rizik u kratkom roku je brexit", izjavio je za Reuters Dieter Kempf, predsjednik udruge industrijalaca BDI. Ako Velika Britanija u ožujku napusti EU bez sporazuma, to će stvoriti golemu nesigurnost za trgovinu i poslovanje, upozorio je Kempf.

"Britansko gospodarstvo suočit će se s izravnom prijetnjom recesije koja će neizravno utjecati i na Njemačku", tvrdi Kempf.

Čelnik trgovinske grupacije BGA Holger Bingmann kazao je kako je brexit "najhitniji problem za njemačko gospodarstvo" dok eskalacija međunarodnih trgovinskih sporova može narušiti rast BDP-a.

Procjene govore da će njemački BDP ove godine porasti oko 1,5 posto dok je lani ojačao 2,2 posto. Ovogodišnji rast najvećeg europskog gospodarstva bit će najsporiji nakon nekoliko godina, a kakvu-takvu dinamiku rasta održava snažna domaća potražnja.

Predsjednik udruge DIHK Eric Schweitzer kazao je kako su njemačke kompanije i dalje zabrinute uvođenjem američkih carina na europske automobile. "Prijetnja carina na aute i dalje je na stolu", izjavio je Schweitzer. 

Komentirajte prvi

New Report

Close