Brexit donosi poremećaj opskrbe lijekovima u Europi

Autor: Tomislav Pili , 12. kolovoz 2019. u 22:00
Europska agencija za lijekova registrirala je glavninu lijekova/REUTERS

Dio britanskih lijekova neće imati odobrenje pojedinih europskih država za uvoz, a povratak graničnih kontrola može poremetiti opskrbu spojevima za proizvodnju.

Britanske farmaceutske kompanije prošloga su tjedna upozorile kako će brexit bez dogovora 31. listopada izazvati nestašicu određenog broja lijekova u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Međutim, stručnjaci upozoravaju kako su u tom slučaju poremećaji u opskrbi neizbježni i sa druge strane La Manchea, piše Reuters.

Rizik brexita
Svakoga mjeseca Velika Britanija isporučuje 45 milijuna kutija lijekova u ostatak Europske unije. Prema podacima iz izvješća britanskom parlamentu iz 2016., ta trgovina vrijedi 12 milijardi funti. "Unatoč intenzivnim pripremama industrije za svaki scenarij, brexit bez dogovora donosi rizik poremećaja u opskrbi lijekovima širom EU", izjavio je za Reuters Andy Powrie-Smith, dužnosnik Europske federacije farmaceutske industrije.

 

45 milijuna

kutija lijekova mjesečno u EU izvozi Velika Britanija

Naime, dio lijekova neće imati europsko regulatorno odobrenje za daljnji uvoz iz Britanije. K tome, povratak graničnih kontrola između EU i Velike Britanije također može poremetiti opskrbu lijekovima i kemijskim spojevima potrebnima za njihovu proizvodnju, ocjenjuju stručnjaci. Primjerice, Nizozemska je u veljači objavila kako će za 50 ključnih lijekova postojati rizik nestašice u slučaju brexita bez dogovora. U međuvremenu je taj rizik uklonjen za većinu lijekova iz te skupine, izjavio je glasnogovornik ministarstva zdravstva, no problemi mogu iskrsnuti za manje bitne lijekove.  

Dobro pripremljeni
Britanija iz EU uvozi svakoga mjeseca 37 milijuna kutija lijekova, a nakon izlaska iz članstva nekoliko stotina vrsta lijekova morat će proći proces odobrenja. Europska agencija za lijekove (EMA) tvrdi da je kontinent dobro pripremljen za odlazak Britanije jer je dovršen proces odobrenja za gotovo sve od 400 lijekova koji zahtijevaju preregistraciju. Prema neslužbenim tvrdnjama iz EMA-e, odobrenje se još čeka za tri lijeka.

Podsjetimo, EMA je jedina institucija koja može odobriti prodaju novih lijekova u 28 članica za terapiju lakših i teških oboljenja, uključujući karcinom, dijabetes i gripu. No, mnoštvo drugih lijekova koji imaju odobrenje na nacionalnoj razini također bi mogli predstavljati problem. Naime, gotovo 6000 takvih lijekova mora proći proces preregistracije nakon brexita. Kako pojašnjavaju dužnosnici EMA-e, ta institucija nema "potpunu sliku" o situaciji u svim članicama EU-a što se tiče nacionalno odobrenih lijekova.

Komentirajte prvi

New Report

Close