Brexit donio nove probleme za ionako polumrtvi TTIP

Autor: Tomislav Pili , 28. lipanj 2016. u 22:00
Prijetnja ekonomiji tek je jedna od briga britanskog premijera u ostavci Davida Camerona/REUTERS

Američke dužnosnike više brine mogućnost pada najsnažnijeg europskog saveznika u ekonomsku recesiju.

Odlukom birača na referendumu da Velika Britanija izađe iz Europske unije Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo (TTIP) praktički je "na aparatima", stoji u analizi Reutersa. SAD i Velika Britanija već desetljećima njeguju posebne odnose, a odlukom o Brexitu mijenja se i trgovinska politika Amerike prema Europi.

Pad u drugi plan
Naime, predsjednik Barack Obama upozorio je Britance uoči prošlotjednog referenduma da će pasti u drugi plan u prioritetima američke trgovinske politike ako odluče izaći iz EU. Kako se to baš dogodilo, postavlja se pitanje kako će se sada postaviti Washington. Inozemni analitičari sumnjaju da će SAD okrenuti leđa svom najpouzdanijem savezniku u Europi. Štoviše, nakon snažne negativne reakcije na financijskim tržištima američki dužnosnici naglasili su "posebne veze" između te dvije države.

 

Borzan

Pregovori o TTIP-u i bez izlaska Britanije ne idu u planiranom smjeru.

Sigurnosni i ekonomski analitičari naglašavaju američku zabrinutost da bi potonuće Velike Britanije u recesiju zbog Brexita moglo ugroziti izdvajanja za obranu i to usred rastućih tenzija NATO saveza s Rusijom. "Velika Britanija može postati manja i slabija. Ako se to dogodi, možete se zapitati mogu li održati obrambenu potrošnju i biti globalno orijentirani", kazao je u ponedjeljak novinarima Nicholas Burns, bivši američki veleposlanik pri NATO-u.  "Zato se brinemo zbog britanskog izlaska. Britanija je bila najsnažniji američki partner unutar EU-a", dodao je Burns. U tom kontekstu, ojačavanje trgovine između SAD-a i Velike Britanije moglo bi se naći na vrhu prioriteta američke politike, a Obamina izjava o "padu u drugi plan" biti će vrlo brzo zaboravljena, uvjeren je Gary Hufbauer, znanstvenik na Peterson institutu za međunarodnu ekonomiju.

"Po mom sudu, TTIP je mrtav", ističe Hufbauer. Naime, dio analitičara smatra kako SAD ne žele TTIP u koji nije uključena Britanija. Bivša dužnosnica američke vlade Miriam Sapiro smatra da bi za Washington bilo jednostavnije da ispregovara bilateralni trgovinski sporazum s Velikom Britanijom, državom sličnog mentalnog sklopa koja je otvorenija slobodnoj trgovini od ostalih 27 članica EU-a. "Anglo-američki sporazum može stvoriti okružje da se TTIP brže dogovori, a i bilo bi ga lakše dogovoriti", smatra Sapiro. 

Problemi i bez Brexita
Izlazak druge najveće ekonomije iz EU zasigurno umanjuje šanse za zaključenje TTIP-a, kaže za Poslovni dnevnik hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan. "Sporazum je bio u problemima i prije Brexita, a novi razvoj događaja otvara niz novih. Ipak, ne mislim da SAD ne želi sporazum ako u njemu nije Velika Britanija jer EU i bez njih ostaje najbogatije tržište na svijetu s 450 milijuna potrošača", ocjenjuje Borzan. Prema njezinu sudu, veći problem su američki predsjednički izbori, rast skepticizma prema slobodnoj trgovini s obje strane Atlantika i neizvjesno prestrojavanje unutar EU kao takve.

"Osim toga, Britanija je najveća zagovornica slobodne trgovine i ekonomskog liberalizma u EU i njihov izlazak možda pridonese promjeni pregovaračkih pozicija s europske strane", smatra Borzan. Opisujući probleme s kojima se suočavaju pregovori o TTIP-u, Borzan ističe kako su europarlamentarce u američkom ministarstvu poljoprivrede lani uvjeravali da nikada neće popustiti vezano uz europske oznake zaštićenog porijekla hrane, što je za EU prioritet. "Prije nekoliko mjeseci taj se spor iz pregovaračke sobe prelio u medije tako da se javno počelo prijetiti vetom radi šampanjca i feta sira. Takvih primjera je više i očito je da stvari i bez Brexita ne idu u planiranom smjeru", tvrdi Borzan.

Navala na irske putovnice

Interes skočio 20 puta
Irsko veleposlanstvo u Londonu preplavljeno je zahtjevima britanskih državljana za izdavanje irske putovnice, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Dublinu. Nakon prošlog petka kada su postali poznati rezultati referenduma o članstvu u EU, veleposlanstvo u prosjeku dobiva 4000 zahtjeva. Prije referenduma o Brexitu primalo se oko 200 zahtjeva. Prema irskom zakonu, putovnicu te države može zatražiti svaka osoba koja je rođena u Irskoj i Sjevernoj Irskoj ili ima pretke Irce. Procjenjuje se da po toj osnovi šest milijuna Britanaca ima pravo na irsku putovnicu.

Komentirajte prvi

New Report

Close