Brazilski fond i Buffett stvorili novog diva

Autor: Tomislav Pili , 25. ožujak 2015. u 22:00
Kraft Heinz imat će osam brendova čija pojedinačna vrijednost prelazi milijardu dolara/Reuters

Kraftovi dioničari dobit će dividendu od ukupno 10 milijardi dolara koju će platiti fond 3G Capital i Berkshire Hathaway.

Brazilski investicijski fond 3G Capital iza kojeg stoji trenutno najbogatiji Brazilac te čuveni ulagač Warren Buffet spojit će dvije američke prehrambene ikone, Kraft Food i Heinz, čime će biti stvorena peta najveća prehrambena kompanija na svijetu.

Vijest su u srijedu objavile dvije kompanije vrlo brzo nakon medijskih napisa da 3G, inače vlasnik Heinza – globalno poznatog proizvođača umaka od rajčice – namjerava ući u vlasništvo Krafta i spojiti ga s Heinzom. Brazilski fond dijeli suvlasništvo u Heinzu s investitorom Warrenom Buffettom, a analitičari tvrde da je to putokaz kako Buffettova ulaganja u pojedini sektor znače da ta branša vapi za okrupnjavanjem. Nova, spojena kompanija godišnje će od prodaje zarađivati 28 milijardi dolara, a na čelu će joj biti sadašnji izvršni direktor Heinza Bernardo Hees. Alex Behring, partner u 3G-u te predsjednik Heinza postat će i predsjednik nove kompanije dok će Kraftov kormilar John Cahill zauzeti mjesto potpredsjednika. Prema procjenama obje kompanije, do 2017. godine trebalo bi se uštedjeti 1,5 milijardi dolara godišnje.

 

28mlrd.

dolara iznosit će ukupna godišnja prodaja spojene kompanije

Podjela dionica i dividenda
Nova kompanija zvat će se Kraft Heinz, a zamišljeno je da Kraftovi dioničari dobiju po jednu dionicu nove kompanije te izvanrednu dividendu od 16,5 dolara po dionici, piše Reuters. Dividendu od ukupno 10 milijardi dolara trebali bi financirati 3G i Buffettova kompanija Berkshire Hathaway. Prema najavama, spajanje bi trebalo biti dovršeno u drugoj polovici godine.

Ulagači poludjeli za Kraftom
Kraft Heinz tako će imati osam brendova čija se pojedinačna vrijednost procjenjuje na više od milijarde dolara te njih pet koji vrijede između 500 milijuna i milijardu dolara. Kraftova tržišna vrijednost u utorak je iznosila 36 milijardi dolara, a u srijedu je dionica, po objavi vijesti, skočila za 34 posto na 82,5 dolara.

Peti veliki posao
Inače, ovo je već peta velika transakcija spajanja od 2008. za fond 3G u prehrambenom sektoru. Fond kojem je na čelu brazilski bankar sa švicarskom adresom Jorge Paulo Lemann iskustvo u tom sektoru skupljao je na spajanju pivarskih divova InBeva i Anheuser-Buscha. Posljednja velika transakcija bilo je spajanje Burger Kinga te kanadskog lanca kafeterija Tim Hortons u novu kompaniju. Fond je, zajedno s Berkshire Hathawayem, udjel u Heinzu kupio prije dvije godine za 23,2 milijarde dolara.Prema procjenama analitičara, u spajanju Krafta i Heinza ne bi trebalo biti problema s regulatorima tržišnog natjecanja jer se njihovi proizvodni programi ne preklapaju. Kraft je fokusiran na mliječne proizvode, odnosno sireve te meso, gotova jela i kavu dok je temelj Heinzove prodaje kečap, umaci i smrznuta hrana.

Jorge Paulo Lemann

Brazilski financijski mag

Čelnik 3G Capital fonda u javnosti je slabo poznat Jorge Paulo Lemann, trenutno najbogatiji Brazilac i 26. na Forbesovoj ljestvici svjetskih milijardera s procijenjenom imovinom od preko 25 milijardi dolara. Ovaj bivši uspješan tenisač potječe od majke Brazilke i oca Švicarca, a školovao se na prestižnom Harvardu, gdje je diplomirao ekonomiju 1961. godine. Nakon toga zapošljava se u švicarskoj banci Credit Suisse. Tijekom 70-ih s partnerima osniva u Brazilu banku Garantia koju je financijska javnost ubrzo prozvala "brazilski Goldman Sachs". Garantiu prodaje 1998. Credit Suisseu.Krajem 90-ih godina seli s obitelji u Švicarsku, na Ciriško jezero, nakon što su mu kriminalci pokušali oteti troje djece. Nakon vijesti o pokušaju otmice nije otkazao svoje sastanke, stoji u biografiji.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close