Bratušek podnijela ostavku Junckeru

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. listopad 2014. u 17:07
Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Jean-Claude Juncker priopćio je u četvrtak da je bivša slovenska premijerka Alenka Bratušek, koja je dobila negativnu ocjenu nadležnih odbora Europskog parlamenta, dala ostavku na položaj u EK-u za koji je predložena.

Izabrani predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker priopćio je u četvrtak da je bivša slovenska premijerka Alenka Bratušek, koja je dobila negativnu ocjenu nadležnih odbora Europskog parlamenta, dala ostavku na položaj u EK-u za koji je predložena.

"Iznimno poštujem odluku Alenke Bratušek da podnese ostavku na mjesto potpredsjednice sljedeće Europske komisije, koju mi je upravo podnijela", kaže se u Junckerovu priopćenju.

"S tom odlukom, ona mi pomaže da dovršim sastavljanje Komisije, zajedno s Europskim parlamentom i Vijećem", kaže Juncker i dodaje da je u stalnom kontaktu sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom i vodstvom Europskog parlamenta o tom pitanju.

Proceduralno gledajući, sada je otvoren put slovenskoj vladi da predloži novog kandidata.

Nešto ranije, na konferenciji za novinare koja se svakog podneva održava u Europskoj komisiji, Junckerov glasnogovornik je inzistirao na tome da je Bratušek još uvijek kandidat za članicu Komisije.

"Lopta je još uvijek u dvorištu Europskog parlamenta. Tamo je završen postupak na razini odbora i sada se prelazi na višu razinu, Konferenciju predsjednika, koja okuplja šefove zastupničkih skupina, koji će se sastati sljedeći tjedan", rekao je Margaritis Schinas, dodajući da je Juncker zadovoljan ishodom saslušanja za 26 od 27 kandidata koji su prošli kroz taj postupak pred odborima Europskog parlamenta.

Svi kandidati koje je Juncker predložio dobili su zeleno svjetlo osim Bratušek. Mađar Tibor Navracsics dobio je pozitivno mišljenje s tim nije dobio potporu da postane povjerenik za obrazovanje, kulturu i državljanstva za što je predložen.

Glasnogovornik Schinas je rekao da je Juncker zadovoljan raspodjelom resora koju je objavio 10. rujna.

U međuvremenu je iz Europskog parlamenta pojačan pritisak da Alenka Bratušek bude zamijenjena.

U četvrtak su i europski socijalisti i pučani dali otvorenu potporu Slovenki Tanji Fajon, zastupnici Europskog parlamenta.

"Europska pučka stranka će podržati samo ženskog kanidata s iskustvom. Popis slovenske vlade koji je ljetos predan uključivao je primjerice Tanju Fajon. Ona savršeno ispunjava kriterije", rekao je u priopćenju šef zastupničkog kluba europskih pučana Manfred Weber.

Tako je rekao je i šef socijalista Gianni Pittela, koji je rekao da je Bratušek odbačena zato što se pokazala vrlo lošom na saslušanju i da je prirodni kandidat za slovenskog člana Komisije Tanja Fajon.

"Sada socijalisti smatraju da postoje prirorodni razlozi da Tanja Fajon bude članica Komisije. U prvom redu zato što je njezino ime bilo na popisu koji je dostavila slovenska vlada, zatim zato što ima dugogodišnje iskustvo u Europskom parlamentu, gdje je dokazala svoju sposobnost, a to je spremna pokazati i na saslušanju", rekao je Pittela.

Komentirajte prvi

New Report

Close