Braća Hastor sa 412 milijuna dolara najbogatiji u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 15. siječanj 2017. u 21:59
Kenan i Damir Hastor Prevent i ASA Group naslijedili su od oca Nijaza

Na Forbesovom popisu bogataša regiju predstavljaju obitelj Đukanović, Philip Zepter, Iza i Samo Login, Jordan Kamcev…

Magazin Forbes objavio je popis svjetskih milijardera za 2016. godinu, koja pokazuje da na prostoru regije žive osobe s milijardama na bankovnom računu.

U Bosni i Hercegovini najbogatiji su Kenan i Damir Hastor, koji su naslijedili Prevent i ASA Group od oca Nijaza. Oni raspolažu sa 412 milijuna dolara. Na drugom mjestu je Izudin Ahmetlić, vlasnik HIFA Groupa, s imovinom vrijednom 364 milijuna dolara. Službeno najbogatiji čovjek u Crnoj Gori je Thaksin Shinawatra, bivši premijer Tajlanda koji živi i radi u Crnoj Gori, s imovinom od 1,61 milijardi dolara. Po bogatstvu u Crnoj Gori na drugom mjestu je obitelj bivšeg premijera Mila Đukanovića, koja ima 167 milijuna dolara, ali o njihovom bogatstvu ne postoje podaci, objavio je Forbes.

Najbogatiji čovjek u Srbiji je Philip Zepter, koji ako ne živi u Srbiji ima državljanstvo, a njegovo bogatstvo se procjenjuje na pet milijardi dolara. Slijedi Miodrag Kostić, vlasnik MK Groupa, s bogatstvom od 540 milijuna dolara, a nakon njega je Miroslav Mišković, vlasnik Delta Holdinga, koji raspolaže sa 520 milijuna dolara. U Sloveniji je najbogatiji bračni par Iza i Samo Login, tvorci aplikacije Talking Tom Cat. Njihova imovina se procjenjuje na 700 milijuna dolara. Na drugom mjestu je Joc Pečečnik, vlasnik Ineterblocka, s imovinom od 266 milijuna dolara, tvrdi Forbes.

N1 navodi da je u Hrvatskoj najbogatija hrvatsko-čileanska obitelj Lukšić, s imovinom od 15 milijardi dolara. Slijedi austrijsko-hrvatski milijarder Dietrich Mateschitz, vlasnik Red Bulla, s bogatstvom od 10,8 milijardi dolara. Treći je Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, sa 499 milijuna dolara, četvrti Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic Groupa, sa 208 milijuna dolara.

U Makedoniji, prema Forbesu, na vrhu se nalazi Jordan Kamcev, vlasnik Orka Holdinga, sa 238 milijuna dolara. Drugi je Minco Jordanov, vlasnik Makstila sa 234 milijuna dolara, a tu je i Makedonac iz SAD-a Mike Ilitch, osnivač franšize Little Caesars Pizza, vlasnik Detroit Red Wingsa i ekipa NHL i Detroit Tigers, s bogatstvom od 6,1 milijardu dolara. SAD je zemlja sa najvećim brojem milijardera, a odmah iza njih dolazi Kina, dok u Europi prvo mjesto dijele Njemačka i Velika Britanija, sa po 120 milijardera. 

Komentirajte prvi

New Report

Close