Boston bolni podsjetnik na 11. rujna, potraga traje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. travanj 2013. u 18:46
Epa

Policija još nije privela nikoga u vezi s istragom oko eksplozija tijekom bostonskog maratona u ponedjeljak, objavio je u utorak načelnik bostonske policije Ed Davis.

Policija još nije privela nikoga u vezi s istragom oko eksplozija tijekom bostonskog maratona u ponedjeljak, objavio je u utorak načelnik bostonske policije Ed Davis.

U bostonskim bolnicama ukupno je zdravstveno zbrinuto 176 osoba koje su stradale u eksplozijama, 17 od njih je i dalje u kritičnom stanju, a mnogima su morale biti amputirane noge, koje su kod većine pretrpjele najteže ozljede. Tri osobe su poginule, među kojima i osmogodišnji dječak. Kuglični ležajevi koji su stavljeni u eksplozivne naprave prouzročili osobito teške ozljede, priopćili su liječnici i policajci.

"Teror se vratio", vrišti s naslovnice dnevnika USA Today u utorak.

Gotovo 12 godina nakon 11. rujna, SAD su se probudile u šoku nakon dviju uzastopnih eksplozija koje su odjeknule nedaleko od cilja slavne maratonske utrke koja je, uz 23 tisuće sudionika na stazi, u središtu grada okupila stotine tisuća osoba. Jedna je bomba bila postavljena na udaljenosti od 100 metara od cilja, druga na 50 metara, a razmak između eksplozija bio je 13 sekundi. Budući da još nitko nije preuzeo odgovornost za napad, glavno je pitanje, koje svi postavljaju – "Tko je to učinio i zašto"?

"Otkrit ćemo tko je to učinio. Otkrit ćemo zašto je to učinio", ustvrdio je američki predsjednik Barack Obama u izjavi u ponedjeljak navečer u Bijeloj kući.

"U tijeku je kriminalna istraga koja bi se mogla pretvoriti u terorističku", rekao je dužnosnik bostonskog ogranka FBI-a Rick Deslauriers.

Visoki dužnosnik Bijele kuće, pod uvjetom da ga se ne imenuje, rekao da je riječ o "terorističkom činu".

"Svaki incident u kojem se koristi više eksplozivnih naprava – kao što se čini da je slučaj ovdje – očito je teroristički čin", rekao je taj dužnosnik. "No ne znamo počinitelja pa će tek opsežna istraga morati utvrditi je li to pripremila i počinila teroristička skupina, strana ili ne".

Gradovi poput New Yorka, San Francisca ili Washingtona podigli su razinu sigurnosti oko mjesta na kojima se ljudi okupljaju u većim brojevima, a vlasti savezne države Massachussetts od stanovnika su zatražile da ostanu u kućama, ali i da policiji dostave svaku informaciju za koju misle da bi mogla pomoći u istrazi, koju je preuzeo FBI.

Uspješni bombaški napad u Bostonu u središte pozornosti stavio je težinu situacije s kojom se konstantno suočavaju američke vlasti u svakodnevnom nastojanju da osujete sve moguće napade, unatoč pregolemom sigurnosnom sustavu i nekim zakonima koji su zbog ugrožavanja građanskih sloboda tema neprekidnih rasprava u američkom društvu.

Bivši stručnjak za kontraterorizam rekao je da napad u Bostonu nema potpis usklađenog bombaškog napada kakve organizira al Qaede, u kojem počinitelj ili više njih detonira sofisticiranu bombu punu šrapnela u zatvorenom prostoru kako bi broj žrtava bio najveći mogući.

Dokazi bi mogli ukazati na neku domaću skupinu, ali su i bijela kuća i istražitelji naglasili kako je još prerano da bi se napad povezao s bilo kojim određenim počiniteljem.

"Zasad to djeluje zbunjujuće", rekao je taj bivši dužnosnik koji je o istrazi koja je u tijeku pristao govoriti samo pod uvjetom anonimnosti. "Nije riječ ni o vojnom ni o osobito simboličnom cilju kao što bi to bili Times Square ili newyorška podzemna željeznica. Počinitelj bi mogao iti netko s ograničenim vezama u inozemstvu ili potpuno bz njih", ocijenio je.

Iako su snage sigurnosti u nekoliko poznatih slučajeva uspjele osujetiti bombaške napade u zrakoplovima ili na američkom tlu, to je, po ocjeni The Washington Posta, bilo rezultat ne samo dobrog sustava informiranja, nego u dobroj mjeri i čiste sreće te ukazuje na činjenicu da su stručnjaci mnogo puta ustvrdili da SAD neće moći spriječiti baš svaki ozbiljniji napad na svojem tlu.

Komentirajte prvi

New Report

Close