Boston bolni podsjetnik na 11. rujna, potraga traje

Epa Epa

Policija još nije privela nikoga u vezi s istragom oko eksplozija tijekom bostonskog maratona u ponedjeljak, objavio je u utorak načelnik bostonske policije Ed Davis.

Policija još nije privela nikoga u vezi s istragom oko eksplozija tijekom bostonskog maratona u ponedjeljak, objavio je u utorak načelnik bostonske policije Ed Davis.

U bostonskim bolnicama ukupno je zdravstveno zbrinuto 176 osoba koje su stradale u eksplozijama, 17 od njih je i dalje u kritičnom stanju, a mnogima su morale biti amputirane noge, koje su kod većine pretrpjele najteže ozljede. Tri osobe su poginule, među kojima i osmogodišnji dječak. Kuglični ležajevi koji su stavljeni u eksplozivne naprave prouzročili osobito teške ozljede, priopćili su liječnici i policajci.

"Teror se vratio", vrišti s naslovnice dnevnika USA Today u utorak.

Gotovo 12 godina nakon 11. rujna, SAD su se probudile u šoku nakon dviju uzastopnih eksplozija koje su odjeknule nedaleko od cilja slavne maratonske utrke koja je, uz 23 tisuće sudionika na stazi, u središtu grada okupila stotine tisuća osoba. Jedna je bomba bila postavljena na udaljenosti od 100 metara od cilja, druga na 50 metara, a razmak između eksplozija bio je 13 sekundi. Budući da još nitko nije preuzeo odgovornost za napad, glavno je pitanje, koje svi postavljaju - "Tko je to učinio i zašto"?

"Otkrit ćemo tko je to učinio. Otkrit ćemo zašto je to učinio", ustvrdio je američki predsjednik Barack Obama u izjavi u ponedjeljak navečer u Bijeloj kući.

"U tijeku je kriminalna istraga koja bi se mogla pretvoriti u terorističku", rekao je dužnosnik bostonskog ogranka FBI-a Rick Deslauriers.

Visoki dužnosnik Bijele kuće, pod uvjetom da ga se ne imenuje, rekao da je riječ o "terorističkom činu".

"Svaki incident u kojem se koristi više eksplozivnih naprava - kao što se čini da je slučaj ovdje - očito je teroristički čin", rekao je taj dužnosnik. "No ne znamo počinitelja pa će tek opsežna istraga morati utvrditi je li to pripremila i počinila teroristička skupina, strana ili ne".

Gradovi poput New Yorka, San Francisca ili Washingtona podigli su razinu sigurnosti oko mjesta na kojima se ljudi okupljaju u većim brojevima, a vlasti savezne države Massachussetts od stanovnika su zatražile da ostanu u kućama, ali i da policiji dostave svaku informaciju za koju misle da bi mogla pomoći u istrazi, koju je preuzeo FBI.

Uspješni bombaški napad u Bostonu u središte pozornosti stavio je težinu situacije s kojom se konstantno suočavaju američke vlasti u svakodnevnom nastojanju da osujete sve moguće napade, unatoč pregolemom sigurnosnom sustavu i nekim zakonima koji su zbog ugrožavanja građanskih sloboda tema neprekidnih rasprava u američkom društvu.

Bivši stručnjak za kontraterorizam rekao je da napad u Bostonu nema potpis usklađenog bombaškog napada kakve organizira al Qaede, u kojem počinitelj ili više njih detonira sofisticiranu bombu punu šrapnela u zatvorenom prostoru kako bi broj žrtava bio najveći mogući.

Dokazi bi mogli ukazati na neku domaću skupinu, ali su i bijela kuća i istražitelji naglasili kako je još prerano da bi se napad povezao s bilo kojim određenim počiniteljem.

"Zasad to djeluje zbunjujuće", rekao je taj bivši dužnosnik koji je o istrazi koja je u tijeku pristao govoriti samo pod uvjetom anonimnosti. "Nije riječ ni o vojnom ni o osobito simboličnom cilju kao što bi to bili Times Square ili newyorška podzemna željeznica. Počinitelj bi mogao iti netko s ograničenim vezama u inozemstvu ili potpuno bz njih", ocijenio je.

Iako su snage sigurnosti u nekoliko poznatih slučajeva uspjele osujetiti bombaške napade u zrakoplovima ili na američkom tlu, to je, po ocjeni The Washington Posta, bilo rezultat ne samo dobrog sustava informiranja, nego u dobroj mjeri i čiste sreće te ukazuje na činjenicu da su stručnjaci mnogo puta ustvrdili da SAD neće moći spriječiti baš svaki ozbiljniji napad na svojem tlu.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve