Bosna i Hercegovina konačno zabranjuje izvoz trupaca

Autor: Poslovni dnevnik , 27. svibanj 2019. u 21:59
Pristojba za izvoz hrastove građe bit će oko 480 kuna za prostorni metar, a za bukvu manje/ Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Republika Srpska i Federacija BiH još prije godinu dana dogovorile su mjere za zaštitu domaćih proizvođača.

Gotovo godinu dana nakon što su se vlade Republike Srpske i Federacije BiH dogovorile o zajedničkoj inicijativi kojom se traži zabrana izvoza sirovine i pristojbe na izvoz građe i ogrjeva, reagiralo je resorno ministarstvo na državnoj razini.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, najavio je da će se sljedećih dana konzultirati s nadležnim institucijama i pokrenuti potrebne procedure prema Savjetu ministara BiH kako bi do toga došlo, a sve u cilju zaštite domaćih proizvođača. "Namjera je da ove mjere budu jedinstvene za oba entiteta kako bi se u potpunosti smanjio izvoz drvne sirovine i omogućio nesmetan razvoj industrije namještaja u BiH", priopćeno je iz ministarstva.

Međutim, navodi banjalučki list, ono što iz ministarstva nisu objasnili je zašto se čekalo gotovo godinu dana da se stvari pokrenu s mrtve tačke.

"Ovo bi značajno popravilo situaciju kada je riječ o opskrbi sirovinom domaćih proizvođača. Naš problem je što imamo previše proizvodnih kapaciteta, dok se rezana građa izvozi", rekla je Šemsa Alimanović, tajnica Udruge grupacije šumarstva i drvne industrije pri Privrednoj komori Federacije BiH. Inače, ako inicijativa bude usvojena, pristojba na izvoz hrastove građe bit će 120 KM (oko 480 kuna) po prostornom metru, na bukovu građu 60 KM, dok bi na ogrjevno drvo iznosila 18 KM po prostornom metru.

Drvna industrija je jedna od najperspektivnijih grana industrije u Bosni i Hercegovini s prosječnim godišnjim izvozom većim od milijardu maraka i stalnom tendencijom rasta, objašnjavaju Nezavisne novine. Međutim, u prvom tromjesečju ove godine izvezena je građa vrijedna 180 mil. maraka. Prošle godine izvoz je iznosio 780 mil. maraka, što je 35% ukupnog izvoza cijelog drvnog sektora. Izvoz trupaca iz RS jedno je vrijeme bio zabranjen, ali je to imalo malo utjecaja jer zabrana nije važila i za Federaciju BiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close