Bosch je znao za VW-ovo varanje?

Autor: Tomislav Pili , 19. kolovoz 2016. u 14:00
Kompanija odbija odgovornost za korištenje softvera/REUTERS

Američki odvjetnici tvrde da je njemačka tvrtka aktivno surađivala u razvoju softvera.

Njemački proizvođač automobilskih dijelova Robert Bosch godinama je bio aktivni sudionik u Volkswagenovu (VW) lažiranju emisija ispušnih plinova, tvrde odvjetnici američkih kupaca VW-ovih vozila, a prenosi Reuters.

U spisu koji je u utorak predan sudu u San Franciscu nalaze se dokumenti o komunikaciji između Boscha, VW-a i američkih regulatora. Jedan od njih, datiran 2011. godine, pokazuje "duboko razumijevanje" stručnjaka Boscha kako da pomognu VW-a do dobije odobrenje regulatora. Naime, Bosch proizvodi elektroničke nadzorne jedinice za motore, a isporučuje ih cijelom nizu proizvođača automobila, pa i VW-u. Kompanija od izbijanja skandala s VW-om u rujnu prošle godine ističe kako je primjena Boscheva softvera i komponenti isključiva odgovornost proizvođača automobila, pa ako je bilo zloupotreba, to ne može biti Boscheva krivica.

No, američki odvjetnici sada tvrde kako je Bosch aktivno surađivao s VW-om u razvoju softvera za lažiranje i teško je za povjerovati da nije znao za što će se softver koristiti. Glasnogovornica kompanije izjavila je za Reuters kako je Bosch upoznat sa slučajem i surađuje u nekoliko istraga. Interna istraga u Boschu pokrenuta je u siječnju. VW nije želio komentirati navode, osim da to neće imati utjecaja na njegovu nagodbu s američkim regulatorom.  

Komentirajte prvi

New Report

Close