Boris Johnson na čelu države pred recesijom i sa sve slabijom valutom

Autor: Tomislav Pili , 23. srpanj 2019. u 22:00
Boris Johnson osvojio je 92.153 glasova torijevaca/REUTERS

Bez jasne većine u parlamentu, novi britanski premijer morat će u idućih nekoliko mjeseci na izbore.

Boris Johnson izabran je za novog premijera Ujedinjenog Kraljevstva, ali će useljenjem u rezidenciju u Downing Streetu 10 od Therese May naslijediti i gospodarstvo na rubu recesije, s valutom koja gubi na vrijednosti te s podijeljenom Konzervativnom strankom.

Kako je stranka objavila u utorak, za bivšeg londonskog gradonačelnika i ministra vanjskih poslova glasovalo je 92.153 članova. Njegov protukandidat Jerremy Hunt osvojio je 46.656 glasova. Inače, glasovalo je 87,4 posto od 159.320 članova stranke. Johnson će dužnost premijera preuzeti danas poslijepodne. Naime, dosadašnja premijerka Theresa May koja je dala ostavku zbog nemogućnosti pronalaženja rješenja za izlazak Britanije iz EU-a prijepodne još mora "odraditi" aktualni sat u Zastupničkom domu.

Međutim, tamošnji analitičari ističu kako Boris Johnson preuzima kormilo zemlje u vrlo zahtjevnom trenutku. U parlamentu ga čeka vrlo tanka konzervativna većina, a dobar dio torijevaca nije oduševljen njegovom radikalnom najavom da će 31. listopada izvesti Britaniju iz Europe sa ili bez sporazuma. Da na jedinstvo unutar vlastite stranke ne može računati pokazale su najave skupine ključnih ministara.

Naime, ministar financija Philip Hammond, pravosuđa David Gauke te obrane Tobias Ellwood najavili su odlazak ako Johnson postane premijer. Johnson ne odbija samo kolege, već i investitore. Otkako je Theresa May najavila odlazak u svibnju, funta je izgubila dva posto na vrijednosti. Bez sigurne većine u parlamentu i zahtjevom laburista da se raspiše referendum o svakom prijedlogu dogovora koji Johnson donese iz Bruxellesa, britanski politički analitičari vjeruju da će u idućih nekoliko mjeseci Boris Johnson biti prisiljen sazvati prijevremene izbore.

Komentirajte prvi

New Report

Close