Boka dobiva javni prijevoz ekološkim trimaranima

Trimarani su integrirani u javni prijevoz Boke Kotorske /Marko Lukunić/PIXSELL Trimarani su integrirani u javni prijevoz Boke Kotorske /Marko Lukunić/PIXSELL

Brodom se putuje upola kraće nego automobilom, a zagađenost će biti neusporedivo manja.

Od kraja srpnja u Boki Kotorskoj počinju prometovati dva ekološka trimarana koje pokreće sunčeva energija, a povezivat će gradove Kotor, Perast, Tivat i Herceg Novi.

Cijena brodske karte će varirati između tri i pet eura, koliko u Boki košta autobuski javni prijevoz.  Dogodine će floti pridružiti još osam brodova. Taj brz, jeftin i ekološki prihvatljiv način obilaska Bokokotorskog zaljeva trebao bi znatno smanji gužve na kopnu i prepoloviti vrijeme vožnje između pojedinih gradova. 

Svaki brod može primiti od 35 do 60 putnika. Ukupna vrijednost projekta Bella Boka je 4,7 milijuna eura, a dio projekta, jedinstvenog na Mediteranu, sufinancira se preko UNDP-ovog projekta Razvoj niskougljičnog turizma u Crnoj Gori.

"Planira se izgradnja 13 stajališta s elektronskim redom vožnje.  Plan je da to bude redovna linija s polascima na svakih 20 minuta. Ideja o uvođenju redovnog prijevoza na moru nastala po uzoru na Veneciju, ali po našim saznanjima u Europi ne postoji sličan projekt poput ovoga koji će biti 100 posto ekološki održiv i integriran u redovan linijski saobraćaj općina", rekao je Ricardo Bonetti, direktor tvrtke Bela Boka, koja bi trebala uposliti 60 radnika.  

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve