Blokada vladinih agencija koštala američku ekonomiju šest milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. siječanj 2019. u 11:24
Foto: Reuters

Predsjednik je objavio u petak da je sa Kongresom dogovorio trotjednu deblokadu, ali je ujedno i zaprijetio da će proglasiti izvanredno stanje ukoliko se do 15. veljače ne postigne dogovor o financiranju zida.

Blokada vladinih agencija, koja je trajala 35 dana i zbog koje je 800.0000 saveznih djelatnika bilo bez plaće, koštala je američku ekonomiju barem šest milijardi dolara, pokazuje analiza jedne od vodećih svjetskih rejting agencija Standard & Poor's (S&P).

 Predsjednik Donald Trump i Demokrati u američkom Kongresu od 22. prosinca odmjeravaju snage u vezi proračunskih nesuglasica. Američki predsjednik traži za ovu godinu 5,7 milijardi dolara za gradnju zida na američko-meksičkoj granici, dok se Demokrati, koji imaju većinu u Zastupničkom domu, tome protive smatrajući da je zid preskup i nedjelotvoran.

Predsjednik je objavio u petak da je sa Kongresom dogovorio trotjednu deblokadu, ali je ujedno i zaprijetio da će proglasiti izvanredno stanje ukoliko se do 15. veljače ne postigne dogovor o financiranju zida. Proglašenje izvanrednog stanja bi mu omogućilo da zaobiđe Kongres i izgradnju zida financira iz fondova koji su namijenjeni za izvanredne situacije.

Ukoliko bi predsjednik Trump ponovno blokirao rad vladinih agencija nakon isteka roka od tri tjedna, to bi negativno utjecalo na raspoloženje potrošača i još bi više naštetilo ekonomiji, smatra Mark Zandi, glavni ekonomist Moody's Analyticsa.

Komentirajte prvi

New Report

Close