Blockchainom do kvalitetnijeg i bržeg zdravstvenog sustava

Autor: Poslovni dnevnik , 16. travanj 2018. u 22:00
Istraživačima se omogućuje trenutačni pristup velikoj količini podataka pojedinog pacijenta/FOTOLIA

Zahvaljujući slovenskom projektu pacijenti će moći bez prepreka pristupiti medicinskom mišljenju bilo gdje u svijetu, što će smanjiti čekanje.

MedicoHealth je naziv projekta nastalog u Sloveniji i temeljenog na blockchainu čiji je glavni cilj poboljšanje kvalitete fragmentiranog zdravstvenog sustava.

Osnivači MedicoHealtha navedeno planiraju postići osiguravanjem platforme za potpunu anonimnu, sigurnu i učinkovitu komunikaciju s vodećim svjetskim liječnicima.  Prvi koraci u realizaciji te ideje poduzeti su još 2015. godine kada je s nekolicina austrijskih i slovenskih entuzijasta s 500 tisuća eura vlastitih sredstava započela raditi na beta verziji sustava koju gotovo od početka slovenski mediji nazivaju revolucijom u zdravstvu. 

Smanjenje rizika
Sredinom 2018. godine očekuje se i sama komercijalizacija MedicoHealtha za koju je u međuvremenu interes pokazalo više od 2,5 milijuna liječnika iz cijelog svijeta, pa je najavljeno i širenje projekta na druge dijelove Europe, a nakon toga i na druga svjetska tržišta.  Motivacija za spajanje blockchain tehnologije i zdravstvenog sektora, osim činjenice da je Slovenija jedna od vodećih država u popularizaciji i regulaciji blockchain, je to što takva decentralizirana tehnologija omogućava sljedivost, nepromjenjivost podataka i stvaranje sigurnih metoda za zaštitu privatnosti, istaknuto je na službenim stranicama MedicoHealtha.

 

2,5 milijuna

liječnika uključeno je u Medico-Health

Kako piše ljubljanski list Finance, sustav funkcionira tako da se liječničke vjerodajnice zajedno s informacijama o valjanosti dozvola ažuriraju u decentraliziranoj bazi podataka, dok se anonimno pohranjuju i podaci pacijenata kojima mogu pristupiti samo odabrani liječnici i to u ograničenom vremenu. Liječnicima je, smatraju u MedicoHelathu, teško odvojiti dovoljno vremena za svakog pacijenta, kao i o pacijentovim zdravstvenim problemima se konzultirati s pojedinačnim stručnjacima.

Pacijenti će, kako očekuju, bez prepreka moći pristupiti medicinskim mišljenjima bilo gdje u svijetu što bi se trebalo pozitivno odraziti na smanjenje čekanja u zdravstvu, a i povećati dostupnost liječnika. Time se smanjuje i rizik od potencijalno pogrešnog liječenja jer mreža pruža učinkovitu razmjenu podataka između liječnika, specijalista i bolnica.

Kontrola nad podacima 
I Hrvatska se otvara prema novim trendovima jer farmaceutske tvrtke i distributeri diljem svijeta razmatraju mogućnosti za poboljšanje sigurnosti dostavljačkog lanca, praćenja proizvodnje lijekova te certifikacije porijekla lijekova uz pomoć blockchain tehnologije.  Navedeno je za Poslovni je dnevnik komentirao Marino Šabijan s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, predavač na događaju Blockchain tehnologija u medicini i farmaciji koji 9. svibnja u Zagrebu organizira Sekcija za inovacije u medicini Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

U rujnu će biti lanciran i hrvatski zdravstveni blockchain projekt e-karton."Prvi put pacijent dobiva potpunu autonomnost nad svojim podacima koji su njegova digitalna imovina. Kontrolira kome, kada i koliko će podijeliti te svoje podatke, a to je moguće samo ako postoji decentraliziran sustav gdje je pacijent vlasnik svojeg privatnog ključa koji je drugima nedostupan. Također, istraživačima se omogućuje ogroman trenutačni pristup velikoj količini podataka pojedinog pacijenta ako on na to pristane te on dobiva kompenzaciju u digitalnoj kriptovaluti automatski i ostaje anoniman", pojasnio je Šabijan. 

Dostupnost

Pristup putem mobitela, tableta, računala
MedicoHealthu će se moći pristupati putem pametnog telefona, tableta ili računala nakon čega korisnici također mogu ostaviti i povratne informacije o brzini i kvaliteti konzultacija s liječnikom te time kreirati korisnu baza podataka o stanju cijelog sustava.

Komentirajte prvi

New Report

Close