Plaće im skaču u nebo: Zarađuju između 150.000 i 175.000 dolara godišnje

Autor: Tomislav Pili , 23. listopad 2018. u 13:58
Foto: Getty Images

Primjerice, Facebook, Amazon, IBM i Microsoft trenutno traže stručnjake takvog profila. Takvi se stručnjaci traže i u velikim bankama s Wall Streeta, primjerice JPMorganu.

Iako je trenutna cijena bitcoina od 6400 dolara tek trećina njegove vrijednosti  na vrhuncu prije godinu dana, cijena stručnjaka za blockchain – tehnologije na kojoj se kriptovalute temelje – skače u nebo. Prema globalnim statistikama američke tvrtke Hired koja klijentima pomaže u pronalaženju tehnoloških stručnjaka, blockchain programeri s iskustvom u Solidityju – jeziku za “pametne ugovore” – u prosjeku zarađuju između 150.000 i 175.000 dolara godišnje.

Postali milijunaši

To je značajno više od prosječne plaće softverskog programera koja u prosjeku doseže nemalih 135.000 dolara godišnje, prenosi CNBC. Kako tvrde u Hiredu, plaće stručnjaka za blockchain u rangu su primanja programera specijaliziranih za umjetnu inteligenciju i viša je od svih ostalih programerskih pozicija. Ako se ta primanja usporede s nekim “starim” zanimanjem, blockchain programeri zarađuju kao vrhunski američki zubari.

U švicarskoj “kriptodolini”, kantonu Zug, plaće su još više nego u američkim tehnološkim središtima i mogu dosegnuti i do 180.000 dolara godišnje zbog tamošnjeg snažnog razvoja kriptovaluta i početnih ponuda tokena.

 

180 tisuća

dolara iznose plaće u kantonu Zug

Valja naglasiti kako freelance stručnjaci naplaćuju i do 150 dolara za sat. U tehnološkom svijetu kruže glasine kako u Singapuru živi nekoliko blockchain programera koji su milijunaši. Naime, plaćeni su u ethereumu, pa je njihova imovina rasla kako se mijenjala cijena te kriptovalute.

Snažan rast plaća za tu poziciju rezultat je rasta potražnje, posebice velikih kompanija, koje su započele raditi na projektima u kojima se koristi blockchain tehnologija.

Primjerice, Facebook, Amazon, IBM i Microsoft trenutno traže stručnjake takvog profila.  Takvi se stručnjaci traže i u velikim bankama s Wall Streeta, primjerice JPMorganu. Prema nekim statistikama, na jednog blockchain stručnjaka otvoreno je 14 radnih mjesta.

Gomila potražnje

“Postoji gomila potražnje za blockchain stručnjacima. Softverskih stručnjaka ionako je vrlo malo, no ovaj je problem još akutniji i zato su plaće još veće”, kaže Mehul Patel, izvršni direktor Hireda.

 

150 $

na sat traže freelance stručnjaci

Ta je tvrtka krajem prošle godine počela nuditi klijentima inženjere za blockchain, a od tada je broj oglasa u kojima se traži takav profil skočio za 400 posto.

Dustin Welden, programer koji je u ožujku postao glavni blockchain inženjer u tvrtki Globys iz Seattlea, tvrdi da dobiva ponude za posao preko LinkedIna praktički svaki dan, navodi američki poslovni portal.

Osim Solidityja, dobar blockchain programer mora poznavati i Python,  Javu i C++ u kojem je tajnoviti Satoshi Nakamoto i napisao bitcoin.

Komentirajte prvi

New Report

Close